Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvor lenge skal toget stå på perrongen?

– Vi etterlyser mer presis, oppdatert informasjon, slik at vi vet når vi kan forvente å bli vaksinert, skriver innsenderen. Her Bærums vaksinesenter på Rud.

– Vi etterlyser mer presis, oppdatert informasjon, slik at vi vet når vi kan forvente å bli vaksinert, skriver innsenderen. Her Bærums vaksinesenter på Rud.

Foto: KARL BRAANAAS

Vi er 69 og 67 år og bosatt på Stabekk. Nå venter vi på vaksine mot covid-19. Vi gjør alt vi kan for å unngå smitte og er bekymret over svært utfordret sykehuskapasitet. Vi undrer oss over mangelfull informasjon om vaksineringsprogresjon i Bærum, spesielt for risikogruppe 4.

Vi etterlyser mer presis, oppdatert informasjon, slik at vi vet når vi kan forvente å bli vaksinert. Vi er kjent med at i Danmark får vår gruppe første vaksinedose 2.–8. april. Det er kritikkverdig at Bærum, med et betydelig administrativt apparat, ikke kan informere om tidspunkt med mindre margin enn «fra mars til juni» for gruppe 4. 

Det er kritikkverdig at kommunen ikke har sørget for at de i risikogruppen som fortsatt venter, har fått bedre info om progresjon. Tausheten fra kommunen har vært «øredøvende».

Som mange har vi levd et tilnærmet «eremittliv» gjennom ett år. Vi har fulgt smittevernregler og tatt alle forholdsregler. Vi er blitt fratatt muligheten til å følge opp ting som burde vært fulgt opp. Strenge restriksjoner har vært spesielt sårt overfor barnebarn og min 95 år gamle mor. Mange har kjent på det samme.

For egen del har jeg satt på vent påkrevde utredninger og undersøkelser fordi helsevesenet har vært belastet. 

Da jeg leste om mennesker fra Oslo og Bærum som tilsynelatende syntes det var «greit» å velge påskeferie på fjellet fremfor å si ja til vaksine, ble jeg sint. Vi står gjerne på reserveliste og stiller oss til disposisjon som garantister for at doser ikke går til spille. 

Uansett om man prøver å bortforklare, bagatellisere og forsvare, slik politisk redaktør Dag Otter Johansen gjør i Budstikka, at Bærum «pauser» vaksinering i påsken, og omtaler det som «Storm i et vaksineglass», så sender det et svært uheldig signal til alle som venter på vaksine. 

Vaksinekoordinatoren kaller det for en «vinn-vinn-situasjon». For en som har jobbet hardt som sykepleier i 40 år, er dette provoserende. Det er eldre i risikogruppen som har betydelige helseproblemer, er slitne og har ventet lenge på vaksine i Bærum. Selvkritikk og ydmykhet etterlyses fra kommune og skribenter.

Bærum kommune har prosentvis få vaksinerte. Kommunen har mange i risikogruppen som potensielt utgjør stor belastning på helsevesenet. Dette synes å ha fått lite fokus. Slik smittesituasjonen er i Bærum tenker jeg at kommunen har dårlig tid når det gjelder vaksinering, og da særlig sårbare i risikogruppen.

Bærum graderer risikogruppe 4 i A og B. Vi er plassert i 4A. Budstikka skriver at vaksinering av 4B snart starter i Bærum. Videre står det at «Risikogruppe 4B består av personer fra 18 til 64 år med sykdommer eller tilstander som gir risiko for alvorlig sykdom ved covid-19-smitte. Når denne gruppen har fått første dose, starter vaksineringen av gruppe 4A i Bærum». 

I Asker, derimot, skal kommunen vaksinere de fleste i gruppe 4A samtidig som fastlegene vaksinerer en del av dem i 4B. Hvorfor vaksinerer ikke Bærum parallelt 4A og 4B, slik Asker skal? Som sykepleier gjennom et langt yrkesliv mener jeg mange i risikogruppe 4A i Bærum har helseproblemer/sykdommer/tilstander som gir høy risiko for alvorlig sykdom ved covid-19. 

Tiden går sakte mens vi sitter på venterommet, de strenge restriksjonene og pandemien består.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.