Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvor er politikken for båtlivet?

Bærum har en flott kyst fra Lysakerelven i nord til Slependen i sør. Utenfor denne kyststripen finner vi et variert og vakkert øyrike med bukter, strender, svaberg og knauser. Badeliv og båtkultur er viktig for Bærums befolkning. Det er bare å traske en tur i trappene på Sandvika storsenter og se på de gamle, vakre bildene fra Sandvikas sjøside så blir vi minnet på hvilken plass båtlivet har i vår historie.

Det går en forbindelse fra den tids friluftsliv i strandsonen til dagens demokratiske utfoldelse der allemannsretten og strandloven har sikret retten til bruk for alle. Det er godt og riktig! Men skal forvaltningen være fremtidsrettet og i harmoni med dagens krav til miljø og tilrettelegging så trengs en offensiv og målrettet politikk for strand og sjø i vår kommune. I en slik politikk må båtlivet ha en tydelig og sentral plass. Har den det i dag?

I vår kommune finnes det i dag om lag 30 båthavner av ymse størrelse. Disse havnene gir plass til nær fem tusen fritidsbåter. Bak denne flåten står det et betydelig antall familier og venner som nyter båtlivet og sjøen utenfor Bærum. Våre båthavner har altså en stor, og avgjørende plass i friluftslivet i Bærum. Tusenvis av mennesker i kommunen er engasjert, involvert og nyter godt av fasilitetene båthavnene tilbyr!

Båtlivsundersøkelsen fra 2018 dokumenterer at annenhver nordmann er knyttet til båt og at naturopplevelsen var det viktigste for alle båteierne. I hvilken utstrekning reflekteres dette faktum i kommunens politikk for sjø og strandsone?

Hva sier partiene om båtliv og kystkultur i sine valgprogrammer? Fint lite, dessverre.

Etter vårt syn; altfor lite! Da tenker vi på gode miljøløsninger i havnene, bedre løsninger for returordninger og vrakhåndtering, tilrettelegging for fortøyning og landfeste på øyene med tidsmessige miljø- og sanitæranlegg og ikke minst et felles forum der samarbeid om prosjekter og forvaltning kan finne sin løsning til beste for kommunen, naturen og båtfolket.

Om noen uker går vi til valgurnene. Hva sier partiene i kommunen om båtliv og kystkultur i sine programmer foran høstens valg? Fint lite, dessverre. Alle har noen generelle punkter som handler om å sikre allmennheten adgang til strandsonen og marka, samt beskytte miljø og natur. INGEN har punkter i sine lokalpolitiske programmer som tar til orde for en offensiv og positiv samhandling med båtforeningene. Snarere, tvert imot; MDG, SV og AP har alle formuleringer som antyder innskrenkninger av båtfolkets utfoldelsesmuligheter!

For to år siden begynte Kongelig Norsk Båtforening (KNBF) å dele ut prisen «Årets båtkommune». Hensikten er økt oppmerksomhet mot et godt og trygt båtliv over hele landet.

Det er nettopp faktorer som opplags- og havneplasser, gjestehavnfasiliteter, miljøarbeid og samhandling med båtforeningene som ligger til grunn for prisen. Kristiansand og Midsund kommuner har mottatt prisen, så langt.

Vi finner grunn til å spørre dere som nå stiller til valg; blir det noen gang Bærums tur?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.