Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvor er menighetsrådet?

– Også prester har ytringsfrihet og en selvsagt rett til å ta del i det offentlige ordskiftet. Men det er noe de får drive med privat og på fritiden, skriver Trond Ellingsen fra Vettre.

– Også prester har ytringsfrihet og en selvsagt rett til å ta del i det offentlige ordskiftet. Men det er noe de får drive med privat og på fritiden, skriver Trond Ellingsen fra Vettre.

Foto: KARL BRAANAAS

Jeg antar at det ikke er mange av Asker menighetsråds medlemmer, enn si menige medlemmer av Askerkirken, som jevnlig frekventerer Palestinakomiteens Facebook-side. For hadde de det, vil jeg tro de hadde reagert.

11. mai ble det nemlig lagt ut et bilde der ti personer sto samlet foran Holmen kirke, samtlige iført munnbind slik at det ikke er så lett å se hvem det er, men ifølge billedteksten var dette «solidariske prester i Asker». Sammen holdt de en plakat med teksten «Jerusalem brenner! Sanksjoner Israel nå».

Jeg vet ikke hvor mange prester som er ansatt i Asker, men når ti stykker stiller opp med et slikt budskap, må det være en relativt stor andel av dem. Og når dette gjøres foran en av Askers kirker, så gis det et klart et inntrykk av at dette er Askerkirkens offisielle syn på den krisen Israel befinner seg i. 

En krise som er utløst av at terrorregimet til Hamas har sendt ut et firesifret antall raketter fra Gaza på måfå ut over Israels sivilbefolkning, og som Israel har en selvsagt rett til å forsvare seg mot. Om nødvendig ved å uskadeliggjøre Hamas slik at de ikke lenger utgjør en fare for Israel. 

Selv Aftenposten har på lederplass uttalt at Hamas har mesteparten av skylden for krisen. Og Aftenposten pleier ikke være spesielt Israel-vennlig.

Også prester har ytringsfrihet og en selvsagt rett til å ta del i det offentlige ordskiftet. Men det er noe de får drive med privat og på fritiden. Når dette blir organisert og de fremstår med en slik plakat foran en av Askers kirker, fremstår det som et utspill fra arbeidsgiveren, Den norske kirke i Asker. Da blir saken en ganske annen.

Jeg registrerer at flere i min bekjentskapskrets etter å ha sett bildet ønsker å melde seg ut av Kirken. Bør ikke det bekymre presteskapet i Asker? Eller er det helt likegyldig for dem om Askerkirken etter hvert fremstår som en religiøs underavdeling av SV?

Kirkelovens paragraf 12 sier at «Menighetsrådet skal ha sin oppmerksomhet henvendt på alt som kan gjøres for å vekke og nære det kristelige liv i soknet,…».

Tror menighetsrådet i Asker at ti av Askers prester samlet foran Holmen kirke med en plakat der det oppfordres til å innføre sanksjoner mot Israel, på en tid da Israel kjemper for sin egen overlevelse som stat, setter Askerkirken i et spesielt godt lys overfor nåværende og potensielle medlemmer av kirken?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.