Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvor er logikken?

– Det som er så frustrerende nå, er den forskjellsbehandlingen som har oppstått, skriver innsenderen. Datteren går på toppidrett på Nesbru videregående skole, men får ikke trene med apparater og trenere.

– Det som er så frustrerende nå, er den forskjellsbehandlingen som har oppstått, skriver innsenderen. Datteren går på toppidrett på Nesbru videregående skole, men får ikke trene med apparater og trenere.

Foto: KARL BRAANAAS

Min datter trener apparatturn rundt 30 timer i uken. Hun går på Nesbru videregående skole på studiespesialisering med toppidrett. Hun går inn under definisjonen «toppidrettsutøver» innen sitt særforbund (Norges Gymnastikk- og Turnforbund), men i Viken fremstår hun ikke som toppidrettsutøver. Hvor er logikken i dette?

Å drive med turn på dette nivået krever kontinuerlig trening og hard disiplin. Det kreves at hele hverdagen blir lagt opp etter å spise, trene, skole og sove. 

Når feriene kommer, er det ikke snakk om hvor vi skal reise? Eller hva vi skal gjøre? Nei, da er det snakk om hvor mange flere treningsøkter blir det? Hvilken elementer skal fokuset ligge på?

Når man har et barn som satser på idretten sin, krever det at hele familien er «med på laget». Hver dag året rundt planlegges vårt liv i forhold til turn, og vi alle er «med på laget».

Det har vært en utfordrende periode for alle mennesker, både unge og gamle, idrettsutøvere eller ikke-idrettsutøvere. Vi har full forståelse for at alle i samfunnet har måttet stå sammen for å bekjempe pandemien, og det har vi gjort. Vi har stått sammen. Sammen er vi sterkere, og vi ser heldigvis en nedgang i smittesituasjonen. 

Det som er så frustrerende nå, er den forskjellsbehandlingen som har oppstått. Vår nabokommune, som for øvrig har hatt mye mer smitte enn oss, har hatt toppidrettsturnerne i turnhallen hele denne siste «nedstengningsperioden». De har fulgt vår kulturministers Abid Rajas råd om å la toppidrettsutøverne få lov til å trene. 

Mens i Viken, her har de bestemt selv hvem som er «toppidrettsutøvere». De sier selv at de bruker Norges Idrettsforbunds definisjon av toppidrett, men har selv bestemt hvem dette gjelder. Det utrolige er at det er Norges idrettsforbund som har godkjent vårt særforbunds definisjon på toppidrett. 

Hvorfor ønsker ikke Viken fylkeskommune å fostre frem gode idrettsutøvere? Vi skal hele tiden holde fokuset på barn og unge, blir det sagt. Men er det noe annet som gjelder i Viken? Er min datter veldig uheldig siden vi valgte å bosette oss i Viken?

Min datter er nå på sitt syttende år. Hvor lang er en karriere innen kvinneturn? Skal alle treningstimene hennes ha vært forgjeves hvis ikke hallen snart blir åpnet for henne igjen?

Selvfølgelig driver hun egentrening; styrke, bevegelighet, noe teknikktrening, men det kan ikke sammenlignes med å være i en skikkelig turnhall med alle apparatene og profesjonelle trenere.

Min datter vil ikke ha noe å stille opp mot i konkurranser fremover mot de utøverne som har vært så heldige å få trene gjennom hele denne perioden.

Per Fugelli sa det så fint om rettferdighet: «Rettferdighet er den største kapital et land kan ha». 

Jeg velger å gjøre sitatet om til: «Rettferdighet er den største kapital et fylke kan ha».

Kjære Viken fylkeskommune, vis rettferdighet!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.