Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvor er den norske maten?

– Er det ikke «fint» nok å spise mat laget i Norge av norske kokker, bygget på tradisjoner fra vårt eget land? spør Per Døving. 

FOTO: PRIVAT

I Budstikka 1. oktober kunne vi på forsiden lese om en ny restaurant på Stabekk. Et sted som vil servere mat inspirert fra Mexico og India.

Åpner man en avis, et ukeblad, eller det er internettet for å finne et sted å spise, kan man finne de beste stedene med «indiske retter», «utsøkte japanske delikatesser», eller så er det «herlig mat fra et filippinsk kjøkken». Eller: – Vi har nylig ansatt en kokk som har med seg sin kunnskap fra Spania! 

Dette er noe av det som fremheves. Slike uttalelser finner man i intervjuer, annonser og ellers hvor man kan lese om spisesteder og restauranter.

Tar man en tur på Aker Brygge i Oslo, er det nesten bare internasjonale serveringssteder. Men vi finner kanskje noen boder som selger norsk is. Her er Sandvika i samme kategori!

Hvor kan man finne norske retter?

Er det ikke «fint» nok å spise mat laget i Norge av norske kokker, bygget på tradisjoner fra vårt eget land? Kanskje er dette et «by-samfunns-problem»? Man må muligens utover i landet hvor norsk mat både blir reklamert for, og noe de er stolte over å servere?

Vi reiste for noen år siden med bil i Portugal og kom til en liten plass hvor det var et spisested. Da de oppdaget at vi kom fra Norge, ble vi fortalt at da måtte vi spise noe som var typisk portugisisk. 

Noe vi selvfølgelig takket ja til. De var stolte over å kunne servere turistene lokal mat. Vi fikk ei betasuppe som ikke kunne vært laget bedre noen steder i Norge. Men den var typisk portugisisk der vi fikk den! En god opplevelse.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.