Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvis Maud skal hjem, er Vollen stedet

I juni 1917 foregikk stabelavløpningen for polarskipet Maud i Vollen.

I juni 1917 foregikk stabelavløpningen for polarskipet Maud i Vollen.

FOTO: OTTO VALSTAD, ASKER MUSEUM

Det er her publikum forventer å finne henne.

«Vollen må være førsteprioritet», skrev Budstikka på lederplass torsdag 9. januar. MiA – Museene i Akershus og Oslofjordmuseet er enige. Vi er også enige med Budstikka i at det kan finnes andre lokaliseringsalternativer, men ingen med Vollens historiske og formidlingsmessige fortrinn. 

Det var i Vollen hun ble bygget, sjøsatt og døpt. Det er også her publikum forventer å finne henne. Det vet vi, fordi de spør oss. Hvis Maud skal hjem, er Vollen stedet.

Å styrke Oslofjordmuseets publikumsgrunnlag var ett av Budstikkas argumenter. Det skal vi klare også uten Maud. Men det er ingen tvil om at Maud, både som fysisk gjenstand og med sin polarhistoriske relevans, representerer et betydelig publikumspotensial. 

Enkel tilgang med både buss og, ikke minst, hurtigbåt fra Oslo sentrum gir også fortrinn med hensyn til publikums- og destinasjonsutvikling. Potensialet kan forsterkes ytterligere gjennom samarbeid. 

MiA forvalter også Uranienborg, Roald Amundsens hjem på Svartskog ved Bunnefjorden. På Bygdøy ligger som kjent Fram, Mauds eldre søster, og Amundsens polarskute på sydpolekspedisjonen i 1910-12. I MiA anser vi dette som et polarhistorisk gyllent triangel: Bygdøy – Vollen – Svartskog. 

Å realisere potensialet krever store investeringer og forpliktelse fra både kommune, region og stat

Et fullsatt auditorium fikk en forsmak på samarbeidet på Oslofjordmuseets Maud-kveld 27. november . Triangelet kan realiseres også med Tofte som lokasjon, men noe mer krevende vil det være.

Tandberg eiendom og Jan Wanggaard har gitt Asker en unik anledning til å styrke sin posisjon både i den nasjonale historiefortellingen og som turistdestinasjon. Men å realisere potensialet krever store investeringer og forpliktelse fra både kommune, region og stat. 

Staten hopper sjelden først i slike saker. Privat engasjement kombinert med lokal og regional forankring er ofte en forutsetning for statlige tilskudd, og både publikumsgrunnlag og bærekraftig drift vil være kritiske faktorer for å lykkes. 

Det private engasjementet kan ingen stille spørsmålstegn ved. Nå ønsker også Asker kommune og ordfører Lene Conradi en dialog velkommen. MiA kjenner Asker som en seriøs og dedikert kulturkommune, og har tiltro til at prosessen fremover vil gi et godt resultat. 

MiA og Oslofjordmuseet deltar gjerne, både i prosessen og den fremtidige forvaltningen og formidlingen, også om valget faller på Tofte. Men Vollen bør være førsteprioritet, også sett med museumsøyne.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.