Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvil i fred, Asker

Trond Ellingsen mener Askers innbyggere kommer tapende ut av kommunesammenslåingen med Røyken og Hurum.

Foto: KARL BRAANAAS

Den 1. januar ble flagget heist på halv stang på Vettre. En kommune som til stadighet knivet med Sola om å være Norges beste kommune å bo i, er ikke mer. En kommune der det var vanskelig å drive opposisjonspolitikk for det var egentlig ikke stort å klage over. Hvorfor Norges 11. største kommune med 60.000 innbyggere og solid økonomi måtte slå seg sammen med Røyken og Hurum har jeg aldri forstått.

Som tidligere folkevalgt i Asker har jeg vært forpliktet til å søke gjennomført det program jeg ble valgt på. Et program som skulle gjøre Asker til en enda bedre kommune å bo i for våre egne innbyggere. Hva som burde gjøres i nabokommunene fikk politikerne der ta seg av. Det var ikke velgerne der som hadde valgt oss.

Det er ingen stor hemmelighet at kommunesammenslåingen ble drevet gjennom kommunestyret av Asker Høyre ledet av ordfører Lene Conradi. Asker Frp fremmet forslag om folkeavstemning, noe som ikke fikk støtte av Høyre. De visste selvsagt at da hadde svaret blitt nei. I stedet ble det gjort telefonintervjuer med 2000 av Askers innbyggere for å høre deres mening. 42 prosent av dem som svarte ønsket at Asker skulle fortsette som før, 32 prosent ønsket at Asker og Bærum skulle slå seg sammen, mens bare 22 prosent ønsket at Asker skulle slå seg sammen med Røyken og Hurum. Deretter fikk ordføreren kommunestyret til å vedta det minst ønskede alternativ, mot bl.a. Frps stemmer.

Og hva har Askers innbyggere igjen for dette? Absolutt ingenting. Bortsett fra 12,5 prosent økning av de kommunale avgifter i 2020 hovedsakelig for å dekke opp for manglende vedlikehold av vann- og avløpsanlegget i Røyken og særlig Hurum. Og det vil skje en gradvis økning i årene som kommer, fordi det er påvist et vedlikeholdsetterslep på nærmere en milliard kroner i de to kommunene. 

Utbedring av VA-anleggene må jo betales av innbyggerne – ikke av kommunen – og der utgjør innbyggertallet i gamle Asker ca. 2/3-deler av nye Asker. I tillegg kommer en svekkelse av kommuneøkonomien som følge av et budsjettunderskudd i begge kommuner på noen titalls millioner. Det var vel ikke helt uventet – det er lett å trekke kortet noen ganger ekstra når man slipper å finne inndekning for utgiftene, selv fordi det er noen andre som skal plukke opp regningen. Ikke blir det noen effektiviseringsgevinst heller, fordi ingen kommunalt ansatte blir sagt opp som følge av kommunesammenslåingen.

De som bør smile bredt er innbyggerne i Røyken og særlig Hurum. Hadde jeg bodd der hadde jeg jobbet hardt for kommunesammenslåing, jeg også.

RIP Asker

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.