Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvem visste hva om jødeutryddelsen?

PÅ STABEKK: Jo Benkow (1924-2013) foran barndomshjemmet i Gamle Drammensvei på Stabekk. - Jo Benkow sto igjen etter krigen uten et eneste medlem av sin nærfamilie, skriver innsenderen.

Min mor, Gerd Kirste, utviklet tidlig en trang til å fortelle sin eldste datter om hendelser hun fant forvirrende og problematiske.

Således var jeg ikke gamle jenta da jeg først hørte historien om Arnulf Frogh og fru Benkow, ennskjønt det må ha vært godt etter at krigen var over.

Les også: Klassekameratene ble drept i Auschwitz

Les også: Minnesmerke over drepte jøder ødelagt

Arnulf Frogh (som jeg i likhet med alle andre voksenpersoner jeg hadde et mer enn sporadisk forhold til, kalte «onkel», slik var kutymen den gang), hadde en leilighet i Stabekkhuset der han bodde sammen med «tante» Lizzie.

I Stabekkhuset bodde også familien Benkow. Og den historien som voldte mor så mye sjelenød, var beretningen om hvordan onkel Arnulf, hver eneste gang han fikk sjansen, tryglet fru Benkow om å komme seg av gårde på flukt.

I lys av den diskusjonen som foregår for tiden, må man spørre seg om hvordan han nå kunne vite det?

Men dette var overhodet ikke noe tema i mors fortelling, og mitt inntrykk var vel at dette var noe som alle noenlunde oppegående personer i Oslo og omegn tok for gitt.

Slik må også ha vært tilfelle med fru Benkow, hvis sønn Jo for lengst hadde flyktet til Sverige.

Det jeg trodde jeg skjønte og fremdeles tror, var at forestillingen om at det vi nå kjenner som «Die Endlösung» faktisk kunne inkludere kvinner og barn, lå for fjernt fra hennes forestillingsevne.

Jo Benkow sto igjen etter krigen uten et eneste medlem av sin nærfamilie.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Langt senere skulle han og min mor bli gode venner og kolleger, men det er en annen historie.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler