Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvem skal ta vare på Bærums identitet?

Boligene bygges uten hensyn til Bekkestuas sjel og identitet, skriver Bærum SVs Anita Malmer Solli.
FOTO: PRIVAT

Vi står overfor et spennende kommunevalg. Det skal velges hvem som skal ta ansvaret for å ta vare på kulturarven i kommunen vår. Bærum vokser i en rasende fart, og verdifulle kulturminner går ofte tapt. Dette har politikerne ansvaret for. Vi må slutte å gjøre ting vi senere angrer på, riving er irreversibelt. Bærum SV mener at vi må ha et mye større fokus på dette i den kommende perioden.

Bærums kulturarv bringer oss sammen som innbyggere, og gir oss kunnskap om tidligere generasjoners levekår i kommunen. Kulturminnene våre forteller oss Bærums historie. Ved å forvalte og forstå kulturarven, kan vi formidle vår historie til kommende generasjoner.

Det er bedre for miljøet at vi bevarer og gjenbruker kulturminner som allerede er bygd enn at vi river for å bygge noe helt nytt. Miljøet spares ved at man unngår utslippene ny produksjon av materialer står for. I tillegg inneholder gamle materialer lite eller ingen nye giftstoffer, og vil ikke krever spesielt tilrettelagt avfallshåndtering.

Ved å «verne gjennom bruk» skaper kulturminner store verdier for fremtiden. Et kulturminne som jevnlig brukes, gir befolkningen opplevelser og skaper identitet. Restaureringen og gjenbruk av kulturminner gir derfor verdiskaping og næringsmessige virkninger lokalt. Bærums Verk er et godt eksempel på dette i kommunen vår.

Bærums kulturarv bringer oss sammen som innbyggere

Hva kan kommunen gjøre?

Bærum kommunes «Kommunedelplan for kulturminner» har mange gode intensjoner. Planens hovedmål er bevaring av kulturhistoriske, arkitektoniske og miljømessige verdier. Den skal gjenspeile særpreget og mangfoldet ved kommunens kulturminner og kulturmiljøer med tanke på kommunens identitet. Det er derfor viktig at planen faktisk følges opp i forvaltningen.

Bærum vokser i en rasende fart, gang på gang gis det dispensasjoner fra krav og prinsipper i kommuneplanen, reguleringsplaner og innspill fra kulturvernmyndigheter. Viktige kulturminner går tapt til fordel for store ruvende byggeprosjekter som sprenger den etablerte målestokken i nærmiljøet. Disse identitetsløse prosjektene tar lite vare på Bærums sjel.

Kulturminnene forsvinner fortere enn vi aner dersom ingen ser verdien av å ta vare på den arven vi har fått ansvaret for å forvalte. Bærum SV mener derfor at det er viktig å snu en utviklingen der kulturminner fjernes jevnt og trutt, med det resultat at viktige deler av vår kulturarv går tapt og bygdas særpreg forringes.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.