Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvem skal finansiere Askers overskudd?

Rødt vil ha eiendomsskatt i Asker, men med bunnfradrag, skriver Bård K. Dahl.

Foto: INGVILD SILSETH

Høyrepartiene i Asker liker å fremstille seg som de største garantistene mot eiendomsskatt, og det kan vi godt forstå.

Hvis man ser på hvem som er bidragsyterne til Høyres valgkamp, så er 4,5 mill. av de knappe 9 mill. som er gitt fra privatpersoner med økonomiske interesser i eiendom, ifølge Dagsavisen. 

I stedet velger kommunestyrene i Asker (Røyken og Hurum) å tuske til seg barnebidraget fra de barnefamiliene som har minst å rutte med. Ved hver budsjettbehandling de siste åra, så har kommunestyrene vedtatt å trekke fra barnebidraget når de skal utregne sosialstønad. 

Hadde kommunestyret i Asker i 2018 latt være å trekke fra barnebidraget ved sosialstønad, ville de likevel gått med ca. 186 mill. i overskudd, noe som også hadde vært nok, ifølge målsettingen på 3 prosent.

Eiendomsskatten er veldig treffsikker hvis man legger inn et bunnfradrag

Kommunestyrene foretrekker altså å ta fra de barnefamiliene som har minst, og frede konsernene som går med millionoverskudd. Høyresiden prøver å fremstille eiendomsskatten som usosial, men dette er en bløff. Eiendomsskatten er veldig treffsikker hvis man legger inn et bunnfradrag. 

Det er så treffsikkert at de som ble rammet av eiendomsskatten i Oslo – ca. 20 prosent- gikk til rettssak, fordi de mente at skatten rammet for få. De tapte. 

Vi har ikke registrert en eneste minstepensjonist som har klaget på denne skatten, og som er en gruppe høyrepartiene gjerne skyver foran seg i denne debatten.

Rødt ønsker ikke å skattlegge folks ordinære bolig, men vi vil ta fra dem som har mest og gi til dem som har mindre. Fordi store økonomiske forskjeller skaper mindre harmoniske forhold i kommunen vår.

Vi går derfor inn for en eiendomsskatt med et bunnfradrag som skjermer folk flest.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.