Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvem har kledd seg opp med keiserens nye klær?

Artikkelforfatteren skriver at i fremtiden må vi leve annerledes og mer klimaklokt.

FOTO: FRIDTJOF WOLDSDAL GLORVIGEN

Jan M. Thalberg jr., leder, Fremskrittspartiet i Bærum skriver i Budstikka at miljøpartiene er avslørt av viruskrisen – de har ikke klart å komme opp med et eneste forslag om arbeidsplasser som kan erstatte de 300.000 oljerelaterte arbeidsplassene.

De siste to hundre år har det skjedd store teknologiske omveltninger i samfunnet. Svært få av disse har oppstått med rot i politiske vedtak. Innovasjon har skjedd i kloke hoder og bedrifter som har produsert ideer som har faset ut mindre levedyktige løsninger. Hundrevis av yrker, produkter og tjenester har på denne måten blitt erstattet av nye eller helt blitt faset ut.

De fleste aksepterer det faktum at olje er en begrenset ressurs, på samme måte som kull. Nye og mer miljøvennlige energiformer har kommet og vil komme. I tillegg ser vi at dagens lave oljepris, ikke er den sikre inntekten som den har vært. Lav oljepris alene tvinger oljearbeidere ut i arbeidsløshet verden over, delvis uavhengig av koronakrisen. Å lukke øynene og tro at oljen alltid vil være Norges redning er nettopp å spille rollen som keiseren uten klær, å ikke se sannheten i øynene.

I tillegg opplever vår tid verdens og menneskehetens største negative påvirkninger på natur og klima. Det store flertallet av natur- og klimaforskere har lenge advart oss om at dette fører til svært alvorlige konsekvenser.

Vårt enorme oljefond gjør at Norge står i en særstilling når vi nå må tenke nytt og annerledes. La oss derfor motivere og støtte de mange kreative hodene og bedriftene (mange finnes i Bærum) som har gode ideer som bidrar til et bedre klima og bedre natur. Arbeidsplassene som bidro til velstand i går, garanterer ikke nødvendigvis bidrag til fellesskapet i morgen. Snøballeffekter starter som oftest i det små, nå har vi en unik til å booste en viktig og nødvendig omstilling av Norge.

Mest sannsynlig vil ikke teknologi løse alle problemene vi står overfor, så kanskje må hver enkelt av oss i tillegg leve litt annerledes og mer klimaklokt i morgen enn vi gjør i dag.

Takket være vår tidligere generasjoners arbeid og kløkt har vi både penger på bok og ledige, kompetente ressurser. La oss politikere støtte disse ressursene med kløkt, slik at neste generasjon ikke blir «en generasjon av mennesker uten klær» og at de som den berømte nakne kvinnen må lære å spinne for å overleve.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.