Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvalstrand – et tapt paradis?

– Hvalstrand er et område for rekreasjon for voksne og barn. Det er avslapning, soling, lek og moro på land og i vann, skriver innsenderen. Her fra en av årets varmeste dager.

– Hvalstrand er et område for rekreasjon for voksne og barn. Det er avslapning, soling, lek og moro på land og i vann, skriver innsenderen. Her fra en av årets varmeste dager.

Foto: TRINE JØDAL

Hvalstrand er et meget populært kommunalt friluftsområde.

Spesielt i sommermånedene er det mange mennesker der, grunnet fine bade- og solingsmuligheter. 

Områder der mange mennesker ferdes drar også med seg de som ikke skulle vært der. Jeg snakker da om de som ikke ønsker å ta vare på området på best mulig måte, mennesker som forsøpler. Det ligger igjen alt mulig, tobakk, sigarettsneiper, papir, plast og matavfall.

Naturen er slik innrettet at den vil rydde opp, og det skjer naturlig ved at dyr lokkes dit av noe spiselig. Men, det som dyr ikke spiser opp, ligger der fortsatt neste morgen. 

Det er fint at matrester og annet blir fjernet på denne naturlige måten. Men, disse dyrene legger igjen sitt søppel, og det er avføring. Det er haugevis med fugleavføring på Hvalstrand, og med tillegg av den søpla dyrene ikke spiser opp, er det blitt en skikkelig svinesti.

I tillegg er det noen som i beste mening mater fugler på Hvalstrand. Mating fører til at fuglene vil holde seg i området, og dritten de naturlig nok legger fra seg havner på samme sted. 

Ønsker vi å dele leveområde lokalt på Hvalstrand med haugevis med fugler, er det bare fortsette å mate fugler og forsøple her. Dritten fuglene legger her, er en hilsen til mennesker som ikke tenker lenger enn som så.

Vil vi ha slike tilstander på Hvalstrand med søppel og fugleskitt i mengder? 

Det er ikke pent å se på og dessuten uhygienisk. Hvalstrand er et område for rekreasjon for voksne og barn. Det er avslapning, soling, lek og moro på land og i vann. 

Så bader man, og plutselig havner noe avføring fra fugler sammen med vann i munnen. Og barna vet vi alle elsker å leke med sand og vann, og de kan putte ting i munnen, også fugleavføring om det ligger i sanden.

Vil vi ha slike tilstander på Hvalstrand med søppel og fugleskitt i mengder?

Det finnes flere måter å regulere bestanden av fugler på som jakt, eggpunktering, eggsanking, flytting av gås og skremming. Asker kommune virker meget passiv, selv om kommunen har gode muligheter til å rydde opp. 

Forebygging er imidlertid det enkleste, og det er å slutte gi fuglene mat direkte eller indirekte i form av søppel. Fugler, som andre dyr, vil være der de finner ly, trygghet og mat. 

Uansett om søppel fra mennesker blir fjernet, ligger fugleskitten tilbake. Det å rydde opp etter seg og ikke forsøple er vanlig folkeskikk alle burde ha lært, og jeg går ut ifra at de som forsøpler, ikke gjør det i sitt eget nærområde eller hage. 

Noen steder i utlandet står det skilter langs veier om bøter, fra noen få hundre kroner opp til flere tusen. Er det slike tilstander vi ønsker, om skilting med varsel om bøteleggelse ved forsøpling og ansatte fra kommunen eller andre som kan håndheve loven? 

Ved forsøpling kan det også gis straff i form av samfunnstjeneste med opprydding etter andre som har forsøplet, en handling som virker opplærende.

Fugleavføring kan også bære med seg parasitter, bakterier og virus som kan føre til diaré, oppkast, senskader og i verste fall organsvikt og død. Spesielt er små barn, eldre og de med nedsatt immunforsvar utsatt. Campylobacteriose og salmonellose er to meget godt kjente årsaker.

Nyt sommeren, hvor enn det er.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.