Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hva vil egentlig Høyre med skolebibliotekene?

Elisabeth Nesset er kommunestyrerepresentant for Bærum Ap og medlem av hovedutvalg for barn og unge.

Elisabeth Nesset er kommunestyrerepresentant for Bærum Ap og medlem av hovedutvalg for barn og unge.

Foto: KNUT BJERKE

Det er mye skriving og stort engasjement for skolebibliotekene i Bærum.

Arbeiderpartiet med flere ser på kuttene H, V, Frp og KrF fikk vedtatt i budsjettbehandlingen for 2022–25 som en rasering av skolebibliotekordningen i Bærum, en villet rasering kan det virke som.

Samtlige innlegg skriver om viktigheten av gode skolebibliotek både når det gjelder det faglige og det psykososiale miljøet.

Noen påpeker konsekvensene av budsjettkuttet og er med rette bekymret for hva som i det hele tatt blir igjen av skolebibliotekordningen.

Forslag til kutt i budsjettet til skolebibliotekene for 2022 kom fra kommunedirektøren. Budsjettkuttet er på hele 6,9 millioner kroner og utgjør mer enn en halvering av budsjettet. Dette ble akseptert av flertallspartiene med Høyre i spissen. Siden har det vært tyst fra dem.

Arbeiderpartiet er enig med Høvik biblioteks venner (Budstikka 28. februar 2022). Det er på høy tid at vi får svar fra H, V, KrF og Frp på hvilke tanker de har om skolebibliotekene og hva de vil med skolebibliotekordningen på sikt?

Kjell Maartmann-Moe er gruppeleder for Ap i Bærum kommunestyre og medlem av formannskapet.

Kjell Maartmann-Moe er gruppeleder for Ap i Bærum kommunestyre og medlem av formannskapet.

Foto: KARL BRAANAAS

Halvdan Skard (Ap) har påpekt (24. januar 2022) at det tidligere har vært bred politisk enighet om at Bærum kommune skulle ha de beste skolebibliotekene med fagutdannede skolebibliotekarer. Der er vi åpenbart ikke lenger, og vi lurer på hva som har endret seg de siste årene? 

Er det bare et spørsmål om økonomi, eller er ikke skolebibliotekene viktige lenger?

Er det bare et spørsmål om økonomi, eller er ikke skolebibliotekene viktige lenger? Ja, for det er grunn til å spørre. 

Leder av hovedutvalg for barn og unge Håkon Kvenna Veum (Høyre) uttalte nemlig i Budstikka 16. november 2021 i forbindelse med budsjettbehandlingene at «Bærum kommune har bedre økonomi enn andre store kommuner. Vi har rom for å prioritere det vi synes er viktig.» 

Sagt på den måten kan en kanskje trekke den slutning at flertallspartiene ikke synes skolebibliotekene er viktige lenger, men dette er det egentlig riktigst at flertallspartiene selv får svare på.

Halvdan Skard er vararepresentant for Ap i Bærum kommunestyre.

Halvdan Skard er vararepresentant for Ap i Bærum kommunestyre.

Foto: KARL BRAANAAS

I 2020 hadde vi oppe til behandling en sak om «Framtidens skolebibliotek». Dette var en sak som favnet om skolen som samfunnshus og det profesjonelle skolebiblioteket. 

Slik det ser ut nå, vil det profesjonelle skolebiblioteket så å si bli uten skolebibliotekarene. Hva tenker Høyre, Frp, V og KrF om det?

For Arbeiderpartiet er det ingen tvil. Skolebibliotekene med fagutdannede skolebibliotekarer er viktige, også i vår digitale samtid og fremtid – for leselyst og glede, kunnskapssøken og kildekritikk. 

Ap har derfor programfestet å styrke skolebibliotekordningen. Vi fremmet i budsjettbehandlingen i kommunestyret i fjor forslag sammen med MDG, Sp, SV, R og Pp om å satse på skolebibliotekene og de profesjonelle skolebibliotekarene. Vi la tilbake 6,9 millioner kroner hvert år i perioden 2022-2025, til sammen 27,6 millioner. 

H, Frp, V og KrF på sin side ville «styrke» skolebibliotekartjenesten med 0,7 millioner kroner i 2022 og 2023, til sammen 1,4 millioner. Hva vil egentlig Høyre med skolebibliotekene i Bærum?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.