Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hva slags signalbygg vil vi ha i Sandvika?

– Skap noe som er spennende og utfordrer fantasien. Noe som er innholdsrikt og vakkert, oppfordrer innsenderen. Her en illustrasjon fra Oslo Areal for nybygg på Løkketangen.

– Skap noe som er spennende og utfordrer fantasien. Noe som er innholdsrikt og vakkert, oppfordrer innsenderen. Her en illustrasjon fra Oslo Areal for nybygg på Løkketangen.

ILLUSTRASJON: Grape Architechts AS

Offentlige signalbygg speiler samfunnets samtidsfokus – villet eller ikke.

Signalbygg kommer i alle former. De speiler utendørs hva de rommet innendørs, og de rommer fokuset i tidsepoken de ble bygget. 

Historisk var de ofte store og kraftfulle bygg, men sjelden var de særlig høye. 

Man evnet å skape rause fellesarealer, som i Kommunegården, som inviterte publikum inn, som tillot mange ulike programmeringer og aktiviteter uten økonomisk forpliktelse.

Dagens signalbygg signaliserer primært maktovergrep på omgivelsene. Når man ser på de signalbyggene som er planlagt eller foreslått i Sandvika, så er de veldig høye bygg, med tre til fem ganger flere etasjer enn nabobyggene. 

Etasjene over normalhøyden huser kun boliger eller vanlige kontorarbeidsplasser. Innhold som kan plasseres hvor som helst, og som egentlig trives nærmere bakken. 

Byggene er bare veldig høye og brautende og forholder seg absolutt ikke til nåværende eller fremtidige omgivelser.

Dagens signalbygg signaliserer primært maktovergrep på omgivelsene.

Holder det at et bygg er høyt og får moderne arkitektur, som de senere årene stort sett betyr at det blir bygget i en kombinasjon av slette flater i glass i ulike vinkler, for å karakteriseres som et signalbygg? 

I 3D-skisser vises disse byggene harmonisk lyse med alle etasjer fullt opplyst, mens de i virkeligheten vil se ut som et usynkront lappverk av lyse og mørke vindusflater, stort sett med kontorpulter i vinduene. Ikke særlig vakre signaler. 

Kontor- og leilighetsbygg på 12–16 etasjer kommer jo aldri til å bli spesielt vakre, men de vil syns. De vil oppfattes som signalbygg fra sin tid. Signaler om manglende helhetstankegang, og frastøtende og kaldt. 

Ikke akkurat noe å være stolt av, syns jeg.

Er det plasseringen i fylkets midte som lokker Viken til Sandvika, eller er det egentlig muligheten til gjøre en kule på eiendomsutvikling? 

For Viken blir jo neppe forpliktet til å forbli i Sandvika, men da har de allerede forgrepet seg på denne lille forsiktige byen som ønsker seg utvikling og positiv oppmerksomhet.

Sandvika fortjener bedre enn som så. 

Skap noe som er spennende og utfordrer fantasien. Noe som er innholdsrikt og vakkert. Noe med organiske former, bygget av «myke» materialer og farger som skaper gode følelser og forholder seg til folk. 

– Nå trenger vi bygg med farger som skaper varme, lune, hyggelige og inviterende følelser, skriver Arne Eriksen.

– Nå trenger vi bygg med farger som skaper varme, lune, hyggelige og inviterende følelser, skriver Arne Eriksen.

Foto: KARL BRAANAAS

Glem hvitt, for det står seg ikke i lengden. Hvitfargen var kostbar, og derfor ble den historisk benyttet på bygg og fasader hvor man ønsket å bli sett på lang avstand. 

De signalbyggene har Sandvika allerede. Nå trenger vi bygg med farger som skaper varme, lune, hyggelige og inviterende følelser.

Bygg noe som står seg flott, selv etter at Viken har flyttet ut. For det gjør de. 

Eller bygg noe så unikt at Viken forblir i Sandvika. Bygg et bygg som også kan romme viktigere aktiviteter enn kontorer, og er tiltenkt å vare i tre generasjoner (90 år) med helt ulike aktiviteter og formål. 

Først da kan bygget beskrives som bærekraftig og godt designet. Da får Sandvika et verdig signalbygg – klimaklokt og fremtidsrettet – et minne fra fokuset i vår tid. Et vendepunkt for bydesign og arkitektur, som kan romme og manifestere alle 17 bærekraftsmålene fra FN.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.