Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hva mener skattebetalerne om nye Nadderud?

Slik planlegges «nye» Nadderud. Det nye fotballstadionet med plass til 8.000 tilskuere ligger nederst til venstre, med langsiden mot Gamle Ringeriksvei. Nadderudhallen og Nadderud arena ligger oppe til høyre.

Slik planlegges «nye» Nadderud. Det nye fotballstadionet med plass til 8.000 tilskuere ligger nederst til venstre, med langsiden mot Gamle Ringeriksvei. Nadderudhallen og Nadderud arena ligger oppe til høyre.

ILLUSTRASJON: Norconsult

Politisk redaktør Dag Otter Johansen har helt rett – kommunestyret i Bærum bør ikke bare vedta den siste planen for nye Nadderud stadion bare fordi det har kommet så langt i prosessen. 

Dette er en gjenganger når diverse sløseripriser deles ut, så la oss passe på at ikke vi Bærums-folk ser like dumme ut. 

Jeg minner om at hele grunnlaget for prosjektet var å oppfylle Norges Fotballforbunds krav til stadion for eliteseriespill. Dette minner jo litt om IOCs krav til Oslo-OL i 2022, som vi husker ble forkastet av flertallet på Stortinget og folk flest på grunn av høye kostnader. 

Det siste kostnadsestimatet for Nadderud på cirka 650 millioner kroner blir cirka 5.000 kroner per innbygger i Bærum. Forventet netto statsgaranti for Oslo-OL var faktisk lavere, bare 4.000 kroner per innbygger i Norge. Men likevel avslått. 

Er det virkelig noen som tror at Stabæk Fotball ikke får spille i eliteserien om ikke Nadderud bygges om?

I april i fjor vedtok formannskapet i kommunen å jobbe videre med en modell der næringsarealer i arenaen selges til en privat part, mens kommunen eier selve idrettsanlegget. I samme vedtak innrømmes at verdien som næringseiendom er størst dersom den benyttes for detaljhandel. 

Aktører i markedet mener det må bygges minst 5.000 kvadratmeter med næringsarealer for at arealene skal bli kommersielt lønnsomme.

Dette er imidlertid i strid med andre forutsetninger gitt av kommunestyret som krever at det ikke opprettes ny handel som konkurrerer med Bekkestua sentrum. 

Siden prosjektet ble startet i 2013, har det skjedd en rivende utvikling i netthandel, med medfølgende redusert behov for butikker. Flere butikker har måttet takke for seg både på Bekkestua og Østerås – steder der det også er vinmonopol. 

Nå som Amazon åpner avdeling i Norge, vil denne utviklingen fortsette. Etter koronakrisen er nok også behovet for kontorplasser redusert, og bransjen advarer mot en dobling av overkapasiteten de neste fem år.

Vi vet også at det står en ganske ulønnsom arena på Fornebu, som att på til er til salgs. 

Formannskapet forkastet i møte om eierskapsmodell 29. april i fjor et forslag om å vurdere hva kostnadene vil være ved overtagelse og drift av det eliteseriestadion for fotball som allerede finnes i Bærum. Forvalterne av våre skattepenger var altså ikke engang interessert i å vurdere dette. 

Det kan unektelig se ut som et innfall av stolthet. Men jeg ser ingen behov for stolthet på mine vegne. Om det likevel absolutt skal bygges et nytt stort stadion i Bærum, er det jo mye bedre plass ved siden av Telenor arena. Men det blir jo unektelig litt dumt.

Det vil være en hån mot skattebetalerne, spesielt i disse tider med store oppofrelser fra innbyggere og små arbeidsgivere, å vedta å bygge et stadion som det knapt er behov for, til over 600 millioner kroner. 

Det bør i hvert fall evalueres over to kommunestyreperioder, slik at velgere kan si hva de mener. Folkeavstemning er jo også et godt alternativ.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.