Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hva klimasaken ikke lenger dreier seg om

ORDFØRER: - For meg dreier derfor klimaendringene seg ikke lenger om årsak, men om å håndtere utfordringene vi står overfor på riktig måte. Også i Asker, skriver Lene Conradi (H).
ORDFØRER: - For meg dreier derfor klimaendringene seg ikke lenger om årsak, men om å håndtere utfordringene vi står overfor på riktig måte. Også i Asker, skriver Lene Conradi (H).

Jeg skrev (Budstikka 20. november): «Jeg er overbevist om at årsakene til klimaendringene og global oppvarming i hovedsak er menneskeskapte, og at konsekvensene kan bli svært alvorlige. Også for Asker.»

Jeg skrev også: «Når FNs klimapanel og 97 prosent av verdens klimaforskere viser til at årsaken er bruken av kull og olje til produksjon av energi, så holder det for meg.»

Les også: Global oppvarming: Hva dreier det seg egentlig om?

Som jurist og politiker, og ikke en «klimaekspert», er det klart jeg kjenner på usikkerhet når en professor emeritus skriver «Misforstått av Lene Conradi om oppvarming» (Jan-Erik Solheim, Budstikka 28. november).

Les også: Misforstått av Conradi om oppvarming

Men det ga meg anledning til å gjøre akkurat det som var utgangspunktet for mitt innspill: «I store, vanskelige og viktige saker er det ofte fornuftig å gå en ekstra runde med seg selv og spørre «Hva dreier dette seg egentlig om?». Global oppvarming er en slik sak.»

Jeg har gått enda en runde: Hvem skal jeg å tro på, professoren og «klimarealistene» eller FNs klimapanel/IPCC (som fikk Nobels fredspris i 2007)?

Som politiker opplever jeg daglig at «kunsten er ikke selv å vite, men å vite hvem som vet.» Derfor ba jeg en som vet, Rasmus Benestad, seniorforsker ved avdeling for modell- og klimaanalyse ved Meteorologisk institutt, kommentere professorens synspunkter.

Benestad sier blant annet at: «Solheim og hans meningsfeller har brukt en gal tellemåte på de samme dataene og kommet frem til et urealistisk svar. Det er helt galt å påstå at det ikke har vært noen global oppvarming de siste årene! Det er også mange andre feil påstander. Har forsøkt å lage en liten samling av klimamyter på https://klimakart.wordpress.com/klima-og-samfunn/klimadebatten/klimamyter-2/»

Videre sier Benestad at «Det er trist at det er noen som har misforstått saken så fullstendig, bruker så mange krefter på å spre sine feiltolkninger.»

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

For meg dreier derfor klimaendringene seg ikke lenger om årsak, men om å håndtere utfordringene vi står overfor på riktig måte. Også i Asker.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.