Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hva er viktig for meg?

Nylig skrev blant annet Morten Svarverud, kommunalsjef pleie og omsorg i Bærum kommune i Budstikka om «Hva er viktig for deg dagen 9. juni». Innlegget avsluttes med at «de ser frem til gode samtaler med deg og dine på Hva er viktig for deg-dagen». Jeg antar at ingen kontakter meg for ha en slik samtale, men jeg bidrar gjerne med innspill.

Etter fem brudd til sammen i mai i fjor har jeg vært igjennom behandling på Bærum sykehus, trening på Solvik bo- og behandlingssenter og Sunnaas sykehus. Jeg kom hjem i september uten å være selvhjulpen. Jeg har lang fartstid som bevegelseshemmet og hørselshemmet, men har levd utmerket takket være super bistand fra min mann. Nå er han blitt alvorlig syk og vi forsøker å finne nye løsninger som fortsatt kan gi oss god livskvalitet. Hittil registrerer vi at kommunen gir oss rett til å overleve, men ikke til å leve.

For meg er følgende viktig:

  • Være pårørende til min kreftsyke mann som har brukt mange krefter i 47 år på å være pårørende til meg.
  • Mulighet til å lage variert mat som er sunn og smaker godt. Ernæring er viktig for helseutfordringene våre som kreft og benskjørhet.
  • Opprettholde orden og ryddig leilighet, dvs. trivelige omgivelser.
  • Vask av tøy og gardiner ved behov, skifte duk på bordet o.l.
  • Bistand til å forberede besøk og servere litt å spise.
  • Hjelp til vedlikehold av tekniske hjelpemidler.
  • Følge til lege, behandlinger og trening.

Jeg har gjort hva som er mulig for å bli selvhjulpen, men til tross for pågangsmot og ståpåvilje har jeg ikke mulighet til å gjøre det som er viktig for meg. En praktisk organisering for å løse dette ville være å ha brukerstyrt personlig assistanse (BPA). I Bærum kommune er dette umulig fordi jeg er over 67 år. Helse- og omsorgsdepartementet har utgitt et rundskriv som avklarer kommunenes anledning til å tildele BPA til oss over 67 år, men dette gjør ikke inntrykk på politikere her.

La meg og min mann få leve – det er viktig for meg.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.