Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hva er tilstrekkelig norskkunnskap for ansatte i pleie og omsorg?

SVARER: – Selv Oslo kommune som er styrt av Arbeiderpartiet, har vedtatt de samme kravene som Arbeiderpartiet i Bærum harselerer med, skriver Torbjørn Espelien fra Bærum Frp.

Arbeiderpartiet mener at man først skal ansette personer i pleie og omsorg, for så å ta kostnaden med å lære dem godt nok norsk, slik at de deretter kan utføre jobben sin.

Arbeiderpartiet viser til hva som er forventet på nivå B2 og nivå C1.

Les også: Språkkrav for ansatte

Les også: Språkkrav for ansatte

Les også: Språkkrav for ansatte

For å ta utgangspunkt i B2, så står det i europeisk rammeverk som er malen for nivåsettingen: Jeg kan bruke språket så flytende og spontant at samtaler med morsmålsbrukere ikke byr på særlige problemer.

Videre står det: Jeg kan forstå de aller fleste filmer der det brukes standard tale.

For å komme inn på høyskoler og universitet i Norge, må man ha bestått B2 i norsk. Det vil si at hvis en person ikke klarer B2, kommer man ikke inn.

Når man ser på hva som er kravet, at man i realiteten skal forstå det meste uten særlige problemer, er det et minimum av hva vi skal kunne kreve av ansatte som jobber med våre pasienter og brukere.

I dag er kravet for å jobbe som sykepleier i Bærum B2. De aller fleste vil skjønne at vi ikke kan fortsette med så lave krav. Det er ikke greit at ansatte bare skjønner det aller meste av hva beboerne forteller, eller legen spør om.

Forslaget fra Fremskrittspartiet gjelder nyansettelser. De ansatte vi allerede har i tjenesten må kommunen fortsette å bruke ressurser på, for å sikre at norskkompetansen blir god nok.

I tillegg til kostnadene for norskkursene, går språkundervisning i arbeidstiden utover tiden de ansatte skulle brukt på pasientene.

Alternativet er å ansette flere personer for å vikariere når ansatte må på språkkurs for å lære seg norsk. Den regningen får det enkelte sykehjemmet, bolig eller tjenestestedet. Regningen bør sendes til Nav, dersom man skal se begge sider av saken.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Jeg vil til slutt trekke frem at selv Oslo kommune som er styrt av Arbeiderpartiet, har vedtatt de samme kravene som Arbeiderpartiet i Bærum harselerer med.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.