Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hva er det han viser oss?

– Andreas Haukeland hjelper oss med å sette ord på vanskelige følelser. Han forstår vår følelse av å ikke strekke til, vår ensomhet, vår desperasjon etter å komme ut av ensomheten. Fordi han selv har hatt den skoen på, skriver innsenderen.

– Andreas Haukeland hjelper oss med å sette ord på vanskelige følelser. Han forstår vår følelse av å ikke strekke til, vår ensomhet, vår desperasjon etter å komme ut av ensomheten. Fordi han selv har hatt den skoen på, skriver innsenderen.

Foto: Julia Marie Naklestad

Enten liker du Tix-musikk eller så gjør du det ikke. Uansett var «Karantene» landets mest spilte sang i 2020.

«Nå har jeg rundet Netflix, og jeg ha'kke flere spill

Jeg tror jeg går og vasker henda en gang til

For hele verden rakner

Alt jeg ser er Antibac og vernedrakter

Jeg er hjemme alene, hjemme i karantene

Få'kke gjort no' med det 

Woo-Oo-Oo-Oo»

«Karantene» formidlet helseministerens budskap på en lettfattelig måte til store og små.

«Denne trengte vi i koronatiden!» «Her i huset spilles den låten dagen lang!» Eller «Huff, for en landeplage!» Slik snakkes det om «Karantene», og om de andre Tix-låtene for så vidt, og om hvordan de virker på oss.

Helt fra han selv var russ, i 2012, har Tix laget russelåter og hatt stor suksess med dem. Noen har han måttet tåle mye kritikk for. Folk utenfor det lukkede russemiljøet vil gjerne karakterisere låtene som over kanten.

For russen har han vært en influenser som har påvirket til inkludering. Når Tix-melodiene spilles nå, synger alle med, bare de har lært seg teksten.

Allerede i 2018 hadde Tix internasjonal suksess, da Ava Max-låten «Sweet but Psycho» ble verdens mest strømmede låt. Så dreiet sangene retning og ble allemannseie. Vi fikk et knippe nydelige sanger, som «Shotgun», «Jeg vil ikke leve», «Neste sommer», «Kaller på deg» og «Deg eller ingenting». «Karantene«, «Nå koser vi oss», «Jeg er ikke han» og «Igjen og igjen» tronet også på hitlistene. Tix var blitt den mest spilte artisten i Norge.

Hva var det som hendte oss? Det utrolige. Vi ble fenget av et fenomen, en showfigur med pels og pyro som sang seg inn i hjertene våre. En breial, men romslig figur som vil at vi skal være snille med hverandre og at alle skal være med på festen. 

Vi ble fenget av et fenomen, en showfigur med pels og pyro som sang seg inn i hjertene våre.

Vi nynner med, både unge og gamle, refrengene summer i hodene våre. En annen side av saken er at låtskriveren kan sine ting, dette bekreftes av en nylig publisert analyse av deltagermelodier i Eurovision.

– Årets spellemann 2020, MGP 2021. Takk for at du har latt oss bli kjent med deg, Andreas, du løfter dagen vår, skriver innsenderen om Andreas «Tix» Haukeland (28), oppvokst i Bærum og nå bosatt i Asker.

– Årets spellemann 2020, MGP 2021. Takk for at du har latt oss bli kjent med deg, Andreas, du løfter dagen vår, skriver innsenderen om Andreas «Tix» Haukeland (28), oppvokst i Bærum og nå bosatt i Asker.

Foto: Knut Bjerke

Gjennom alle de tre sangene «Jeg vil ikke leve», «Tusen tårer» og «Ut av mørket» hjelper Andreas Haukeland oss med å sette ord på vanskelige følelser. Han viser også et utrolig mot når han stiller opp på P3 Gull og på Lindmo og forteller om egne tunge stunder. 

Allerede i mange år hadde han møtt sine fans med varmt hjerte og åpent sinn. Han gleder seg oppriktig når han hører om jenta på åtte år som nå våger å fortelle klassen at hun har det samme som Tix.

Han forstår de vanskelige følelsene, vår følelse av å ikke strekke til, vår ensomhet, vår desperasjon etter å komme ut av ensomheten. Fordi han selv har hatt den skoen på. 

Utrolig nok har Andreas Haukeland måttet tåle kritikk også for sin åpenhet. Ja, utrolig, i en tid da selvmordsraten er stigende, spesielt for unge menn, og vi har satt psykisk helse på samfunnsagendaen. 

Det merkelige skjer at Tix-sangene treffer noen nervestrenger og når helt inn i folkedypet. 

Han ønsker å inkludere med musikken sin, samle mennesker, ikke skille, sier han. Og han lykkes. Han lager musikk som treffer en nerve hos de mange, hos allmuen, musikk som ikke er spisset mot kvalitetskravet i kultureliten.

Årets spellemann 2020, vinner av MGP 2021. Takk for at du har latt oss bli kjent med deg, Andreas, du løfter dagen vår. En pris for Årets forbilde vil vi at du skal ha. Har vi ikke den prisen, så er tiden inne til å opprette den. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.