Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hva dreier det seg om? del II

ORDFØRER: - Hun skriver om hva hun oppfatter klimaendringer og global oppvarming dreier seg om. Og nevner noen av tiltakene hun mener er riktige for at Asker skal bidra til det store felles mål, nemlig å bekjempe den globale oppvarming, skriver innsenderen om Askers ordfører Lene Conradi (H).

Det oppsto en litt pussig situasjon, og ganske sikkert utilsiktet fra begges side, da ordføreren i Asker og Frps lokallagsleder hadde innlegg om samme sak i Budstikka tirsdag 20. november.

Hun skriver om hva hun oppfatter klimaendringer og global oppvarming dreier seg om. Og nevner noen av tiltakene hun mener er riktige for at Asker skal bidra til det store felles mål, nemlig å bekjempe den globale oppvarming.

Les Conradis innlegg her: Global oppvarming: Hva dreier det seg egentlig om?

Les Ellingsens innlegg her: Askers tilslutning til ordføreravtalen med EU

Etter hennes innlegg kan vi lese at Frp lokallagsleder er sterkt uenig. Ved å bla frem til side 25 i avisen kan vi lese at han delvis harselerer (påpekning av at vedtak ble fattet sent på kvelden – for egen del vil jeg påstå at jeg var fullt ut våken og også var opptatt av saken, som jeg tror de fleste andre i salen var), og delvis kommer med faktaopplysninger som han selv har tolket seg frem til.

Ispedd uttrykk som «den såkalte Parisavtalen», at noen roper «halleluja», og til og med «soler seg i sin egen glans».

Dette skjønner jeg ikke. Hvilken glans? Hvem da? Hvem roper halleluja?

HØYRE-LEDER: Kari Sofie Bjørnsen, gruppeleder Asker Høyre.

Som oftest er det ingen grunn til å kommentere slike innlegg. Når jeg likevel denne gang velger å gjøre det, la meg slå fast først som sist:

FRP-LEDER: Trond Ellingsen.

Jeg er ikke enig med Frps lokallagsleder, men jeg respekterer selvfølgelig hans rett til å uttale hva han måtte ønske. Det som er litt, tja … la oss kalle det pussig igjen, er at ordfører, han og jeg representerer partiene som arbeider sammen i regjering, med regjeringsplattformen fra Jeløya som grunnlaget for samarbeidet. I regjeringens politiske plattform står å lese under kapittel Klima og miljø:

  • Klimaendringer, spredning av miljøgifter og tap av naturmangfold er vår tid største utfordringer. Disse utfordringene må løses gjennom tiltak lokalt, nasjonalt og internasjonalt (min utheving).
  • Regjeringen vil føre en ambisiøs klima- og miljøpolitikk som bygger på forvalteransvaret og føre-var-prinsipp (mine uthevinger).
  • Det er nødvendig med omstilling til et moderne bærekraftig lavutslippssamfunn.
  • Klimautfordringen kan bare løses gjennom et globalt samarbeid, men også Norge må kutte egne utslipp. Egne forpliktelser etter Parisavtalen med minst 40 % utslippsreduksjon sammenlignet med 1990, skal følges opp gjennom en avtale om felles gjennomføring med EU (min utheving).
  • Regjeringen vil følge opp målet om at Norge skal være klimanøytralt i 2030, og bidra til at Norge skal bli et lavutslippssamfunn i 2050.
  • Regjeringen vil velge virkemidler ut fra kriteriet om at forurenser skal betale.

Tror noen at dette gjør seg selv, uten kommunenes medvirkning? Der folk tross alt bor? Der verdiskapning skjer? Der arbeidsplasser er, og der folk skal transportere seg til og fra?

Vi skjønner, etter det vi leser og hører fra Frps lokallagsleder, at vi har ulike tilnærminger til hvordan disse problemene kan løses.

Regjeringen, og vi i Asker Høyre, er helt overbevist om at det er mer samarbeid, og ikke mindre, som er en del av løsningen.

Og da er ordføreravtale mellom ordførere i mange europeiske byer (mange steder i verden har for øvrig lignende avtaler) et viktig virkemiddel.

Det er lokalpolitikken som er tettest på folk, og det er vi som kan være med å dreie politikk, forbruk og virkemidler i riktig retning.

Det sa jeg også fra kommunestyrets talerstol i mitt innlegg da saken om EU-kommisjonens ordføreravtale for klima og energi ble debattert.

Det er ikke sikkert Frps lokallagsleder fulgte med (var det for sent?). Eller kanskje han gjorde det, men er like fullt uenig. Det må vi selvfølgelig bare respektere.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Men heldigvis er regjeringen og Asker Høyre på linje.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler