Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hurra for årets russ

Russen har alltid vært sentral i 17. mai-feiringen. Her fra Asker sentrum for to år siden.

FOTO: EVA GROVEN

Igjen er mai måned her, og når jeg ser ut vinduene, ser alt ut som det skal gjøre på denne tiden av året, men alt er ikke som det skal. Det er noe som mangler. Lyden av russ. Lyden av russ er et like sikkert vårtegn som hestehov, hvitveis og liljekonvaller. Og lyden av russ er en fin lyd. Noe vi burde glede oss over. Det er lyden av nye generasjoner som feirer slutten på 13 års skolegang og som står på terskelen til videre utdannelse for etter hvert å videreføre utviklingen av Norge og norsk næringsliv.

For russen 2020 derimot blir det en annerledes russetid. Ikke den russetiden mange av dem har gledet seg til siden de første gangen så en russ som kastet russekort til dem fra taket av en russebuss.

I tillegg til min egen russetid en gang på åttitallet har jeg også fulgt mine barns og deres venners russetid. For dem som ikke har opplevd dette på nært hold og/eller har glemt sin egen russetid, så vil jeg komme med noen opplysende kommentarer.

De aller fleste russ jeg kjenner og har kjent, har jobbet hardt for å finansiere sin egen russetid. Du finner dem i så å si alle butikker utenom skoletid rundt omkring i bygda vår. I tillegg til penger ligger det også enormt mye arbeid i selve forberedelsene. Noe som er en svært lærerik prosess. På en russebuss kan det være alt fra 20 til 30 russ, som skal fordele oppgaver og kjøre sine egne prosjekter, på vegne av «bussen». Ansvar fordeles og ansvar tas. Det skal budsjetteres, leverandører skal kontaktes og avtaler skal inngås, innenfor et gitt budsjett med en klar tidsfrist. Dette er en stor jobb, og det skal gjennomføres i tillegg til skole, lekser, fritidssysler og ekstrajobber. 

De lærer samhandling i praksis, de lærer gruppe- og lagarbeid, de lærer å forholde seg til budsjetter og å inngå og holde avtaler. Dette er ikke durkdrevne håndverkere eller forretningsfolk eller pøbler, for den saks skyld. Bare helt vanlige 18–19 åringer, som går sammen for å gjøre dette for seg selv.

Dere har vist og viser en stort ansvar for situasjonen vi er oppe i

Så kommer selve russetiden. RT. Det de har gledet seg til i så mange år og har jobbet så hardt for, og så blir den avlyst. Det er katastrofe. Det er forferdelig trist. Hvert år kommer det er ny vår, men det er bare én russetid.

Så kommer poenget mitt: Igjen leser jeg i Budstikka (10. mai) om støy fra russen. Denne gangen på Gjønnesjordet. Les det igjen sakte: På Gjønnesjordet. Heldigvis fikk politiet jaget dem bort. Til dere som klager på russen i år: Skam dere!

Det lille de får av russetid er vel fortjent.

Dersom man skal bruke tid og krefter på å klage på noe, så klag heller på dem som skor seg på russen. Dem er det mange av. Profesjonelle underleverandører, som forsøker å lure dem igjen og igjen.

Kjære Russ 2020. Dere har vært og er kjempeflinke og vi er stolte av dere. Dere har vist og viser en stort ansvar for situasjonen vi er oppe i, og på vegne av dem som er av samme oppfatning som meg, så takker jeg dere og håper likevel dere vil se tilbake på RT 2020 med gode minner. Lykke til videre uansett hvor dere skal til høsten, være seg Forsvaret, NHH, NTNU, utenlandsstudier eller annet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.