Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hurra! En uforståelig praksis er endret

– Tiden er nå inne for å redusere forskjellene i Askersamfunnet, skriver Aps gruppeleder Ivar Granum.

Foto: KARL BRAANAAS

Barnetrygden skal ikke lenger regnes med i inntektsgrunnlaget ved utregning av sosialhjelp i Asker.

Endelig! Den helt uforståelige praksisen som har vært gjeldende i de tre gamle kommunene Hurum, Røyken og Asker, ble endret da ny praksis for den nye Asker kommune ble behandlet i utvalgene forrige uke.

Dette var en praksis der familier med lav inntekt og behov for sosialhjelp blir trukket for barnetrygd i inntektsgrunnlaget, i motsetning til en familie med ordinær til god økonomi som får utbetalt full barnetrygd i tillegg. En helt uforståelig praksis.

Barnetrygd er ett av de beste tiltakene mot fattigdom. Derfor har Arbeiderpartiet i de tre gamle kommunene lenge kjempet for en endring. 

Gjennomslaget kom 7. oktober da saken ble tatt opp i utvalg for velferd og utvalg for oppvekst under tittelen: «Beregningsgrunnlag for sosialhjelp – barnetrygd». Sakens tekst var så kjedelig som det går an, innholdet derimot – langt fra kjedelig.

Arbeiderpartiet var raskt ute med å sende sitt endringsforslag til partienes gruppeledere i kommunestyret. Kommunedirektørens innstilling var at barnetrygden fortsatt skulle regnes som inntekt ved beregning av sosialhjelp, og at denne praksisen ikke skulle forandres.

Som gruppeleder sendte jeg ut følgende forslag under formannskapets møte tirsdag:

«Asker kommune endrer praksis for beregning av barnetrygd. Fra 01.01.2021 regnes barnetrygden ikke som inntekt ved beregning av sosialhjelp. Kostnad på 5 mill innarbeides i Arbeiderpartiets endrede forslag til HP2021-2024»

En klar beskjed om at tiden nå er inne for å redusere forskjellene i Askersamfunnet. Ikke bare ved å snakke om det, men å gjøre ord om til handling. 

Vi forsto at posisjonen var betenkt da det medfører høye kostnader. Derfor foreslo vi at vedtaket skulle innarbeides i budsjett og handlingsplan for 2021–2024.

Vi hørte faktisk ikke fra andre partier før en time innen utvalgene skulle møtes onsdag ettermiddag. Da kom posisjonens forslag til nytt vedtak som i sum var tilnærmet helt likt vårt, med spørsmål om vi kunne tenke oss å støtte deres innspill.

Klart vi kunne det. Arbeiderpartiets initiativ førte til at posisjonspartiene endret syn og bøyde av. Posisjonens forslag ble dermed støttet av Arbeiderpartiet sammen med nesten alle de andre partiene.

Partiet Rødt fremmet også dette forslaget under budsjettdebatten i desember 2019. Forslaget som da ble støttet av Ap, SV, MDG og R, fikk kun 19 stemmer og falt den gang. Men nå ble det altså endelig vedtatt.

Dette er en milepæl for venstresiden og et godt eksempel på at demokratiet fungerer.

Nå skal vi glede oss over dette vedtaket som vi har kjempet for i mange år. En stor takk til alle som stemte for forslaget, noe som kommer svært mange familier med lav inntekt til gode.

Arbeiderpartiet vil fremover jobbe for et samfunn med mindre forskjeller. Følg oss i budsjettdebatten i desember, vi har mange gode forslag i ermet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.