Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Høyspentledninger i luften angår sykehuset

Luftkabler hindrer utnyttelse av store arealer gjennom Bærum.

Er det mulig å se for seg en felles tunnel for strøm- og vannforsyning gjennom Bærum, spør John Kjekshus.

Foto: Joakim S. Enger

I Budstikka 22. og 27. august og nå 9. september omtales høyspentledningen mellom Hamang og Lysakerelven. Oslo trenger mer strøm og linjen skal oppgraderes. Det foreligger to alternative planer. Den billigste er å fortsette med luftkabler, men øke mastehøyden fra 21 til 38 meter. Traseen passerer like nord for Bærum sykehus og følger parkeringsplassen hele veien ned til Brynsveien. Nye luftledninger er beregnet å koste 300 millioner. 

Det andre alternativet som blir vurdert av Statnett er å grave ledningene ned i jorden. Jordkabel er beregnet til 1,3 milliarder kroner, altså fire ganger så dyrt. Dette er selvsagt ikke populært hverken hos Statnett eller skattebetalere.

Luftkabler hindrer utnyttelse av store arealer gjennom Bærum. For sykehuset betyr det at man ikke får bruke helikopterlandingsplassen utenfor sykehuset, selv ikke i forbindelse med akutte livstruende ulykker. Dette er et beredsskapsproblem så lenge luftkablene eksisterer.

Offentlig transport til sykehuset er ikke den beste. Mange er derfor avhengig av bil til sykehuset. Men med luftkabler over parkeringsplassen er det heller ikke mulig å utnytte parkeringstomten til å bygge parkeringshus for å avlaste et stort parkeringsbehov både for Bærum sykehus og Martina Hansens Hospital. Utnyttelse av sykehustomten nordover for å skaffe sykehuset utvidelsesmuligheter og eventuelt å bygge ny kommunal legevakt hindres også av å ha luftkabler så nært sykehuset.

Et tredje alternativ eksisterer, men som ikke kommer frem i innspillene i Budstikka. Oslo trenger ikke bare mer strøm, men også mer vann. Oslo Vannverk skal bygge ny tunnel for vann fra Holsfjorden til Huseby i Oslo. Vanntunnelen og strømkablene vil stort sett følge samme traseen. Er det mulig for de to etatene å slå seg sammen om en felles tunnel som kan romme vannrør og strømkabler? 

I så fall vil jeg tro det er mye å spare og vann kan man ikke sende i luftrør.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.