Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Høyres manglende boligpolitikk

– Fortsetter utviklingen som nå, selv om det bygges mange nye boliger, vil store deler av dagens unge være helt uten mulighet til å eie sin egen bolig, skriver innsenderen.

– Fortsetter utviklingen som nå, selv om det bygges mange nye boliger, vil store deler av dagens unge være helt uten mulighet til å eie sin egen bolig, skriver innsenderen.

FOTO: KARL BRAANAAS

Mathias O. Weseth, leder av Akershus Unge Høyre, er glad for at rimelige boliger i Bærum har kommet på dagsordenen det siste året. Jeg støtter han 100 prosent. Det er på høy tid!

Jeg har tidligere skrevet i Budstikka at våre politikere i Asker og Bærum hverken har ønske om eller vilje til å utvikle et mer rettferdig boligmarked. 

Det er godt å registrere at en ungdomspolitiker fra Høyre erkjenner hvilke utfordringer unge mennesker i etableringsfasen har i dagens boligmarked. 

Mange av hans argumenter er det lett å være enig i, men når eneste løsning på dagens utfordringer blir å bygge flere rimelige boliger og la markedet styre tilbud og etterspørsel, blir dessverre dette svært så lettvint. 

Det er helt nødvendig å bygge flere mindre og rimeligere boliger, men også disse boligene blir for mange et økonomisk uoverstigelig hinder.

De fleste med kunnskap om boligmarkedet erkjenner at boligmarkedet i dag er i ubalanse. En stadig større gruppe med normale inntekter har ingen mulighet til å komme inn på markedet. I Bærum og i Asker er utfordringene om mulig enda større enn i Oslo.

Vi kjøpte vår første bolig i Bærum i 1977 for 22.000 kroner. Det var halvparten av min årslønn på 44.000 kroner. En tilsvarende bolig omsettes i dag for 3,5 millioner kroner, som igjen utgjør seks-syv ganger en normal årslønn. 

De siste årene har vår enebolig i Asker steget med 400.000-500.000 kroner hvert år. 

Boligprisene har steget med nærmere 200 prosent på 20 år. Når boligprisene stiger langt ut over den generelle pris- og lønnsveksten, er det de unge førstegangskjøperne som betaler for denne ukontrollerte prisveksten. 

Når cirka 2 prosent av boligmarkedet i Asker og Bærum er innenfor rekkevidde for personer som har en gjennomsnittsinntekt på 575.000 kroner, er det noe fundamentalt galt.

Det er riktig som Høyres representant sier, at det må bygges flere mindre og rimeligere boliger i Bærum, men det alene løser ikke utfordringen, og jeg tviler også sterkt på at våre styrende – og godt etablerte – politikere vil prioritere dette i særlig grad. De har ikke klart dette på de siste 20 årene.

De av oss som er opptatt av en mer rettferdig boligpolitikk, må presse våre politikere til å ta et langt mer aktivt grep. Det finnes muligheter ut over det å bygge flere mindre leiligheter. 

Obos har nylig lansert Obos Bostart som er en glimrende løsning for mange boligkjøpere. Her kan man kjøpe ny bolig til en lavere pris enn ordinær markedspris. Når en selger boligen, vil Obos kjøpe den tilbake, og selgeren vil få et beløp tilsvarende innskuddet påplusset verdistigningen i perioden. 

Slike løsninger kan helt sikkert andre entreprenører og boligbyggelag også tilby dersom våre politikere tør å tenke litt mer utradisjonelt. Våre politikere har en rekke virkemidler som kan komme som et supplement til det frie markedet dersom viljen er til stede.

Fortsetter utviklingen som nå, selv om det bygges mange nye boliger, vil store deler av dagens unge være helt uten mulighet til å eie sin egen bolig. Enten må de fortsette å leie eller så må de etablere seg utenfor våre kommuner. 

Det er en trist og dessverre en svært sannsynlig utvikling.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.