Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Høyres listebærere på valgdagen

– En grunnleggende forutsetning er at valget skal være hemmelig. Derfor går man inn i et avlukke, skriver innsenderen.

– En grunnleggende forutsetning er at valget skal være hemmelig. Derfor går man inn i et avlukke, skriver innsenderen.

Foto: Jørgen Dahl Kristensen

Formannskapet, som også utgjør kommunens valgstyre, møttes 15. september for å gjennomgå og godkjenne valget i Bærum.

I møtet kom det opp en diskusjon om Høyres bruk av listebærere. Bruk av listebærere er lovlig, men i Bærum er det kun Høyre som benytter seg av det.

Høyres listebærere står utenfor valglokalet på valgdagen og tilbyr partiets liste til stortingsvalget til de som måtte ønske det. Noen velgere er i tvil om hva de skal stemme, selv når de er i valglokalet. Det er disse tvilerne Høyre ønsker å gi en ekstra mulighet til å velge nettopp deres liste.

En grunnleggende forutsetning er at valget skal være hemmelig. Derfor går man inn i et avlukke, tar den foretrukne liste og legger den i omslag, slik at listens innhold ikke skal være synlig for funksjonærene som stempler omslaget.

Bruk av listebærere utfordrer den hemmelige stemmeavgivningen. De som tar imot Høyres liste utenfor stemmelokalet, signaliserer sin stemmeavgivning. 

Ragnar Molland er én av to representanter for Senterpartiet i Bærum kommunestyre.

Ragnar Molland er én av to representanter for Senterpartiet i Bærum kommunestyre.

Foto: KARL BRAANAAS

Det er klart at listebærere kan påvirke de som er i tvil ved bare å stå der og være tilgjengelige med sine lister. Inne i valglokalet er det forbudt å påvirke velgerne, men rett utenfor lokalet er det altså andre regler.

Det ble fra Høyres side bedyret at deres listebærere ikke pushet lister på folk. Det er kanskje ikke så rart, i og med at det kun er Høyre som benytter slike. 

Sett at flere partier stiller med listebærere. Da vil det kunne oppstå en lignende situasjon som ved partienes valgboder hvor partienes medlemmer er svært så aktive med å dele ut materiell.

Høyres argument for å bruke listebærere er at dette er lov. Jeg synes Høyre bør finne seg for gode til å bruke et slikt middel. Jeg vil oppfordre samtlige partier i Bærum til å inngå avtale om å avstå fra å bruke av listebærere for neste valg.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.