Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Høyres frihet gjelder kun de få

– La det ikke være noe tvil. Karakterbasert opptak favoriserer kun elever med gode karakterer, skriver Hoda Imad fra Viken Ap.

– La det ikke være noe tvil. Karakterbasert opptak favoriserer kun elever med gode karakterer, skriver Hoda Imad fra Viken Ap.

FOTO: PRIVAT

Hvem sin frihet er det Høyre kjemper for når kun de med gode karakterer får bestemme hvilke skoler de vil gå på, og resten må ta til takke med et langt mindre utvalg av både linjetilbud og skoler? 

Hvem sin frihet er det Høyre kjemper for når de oppfordrer 13-16-åringer aktivt til et usunt karakterjag, når vi vet at ungdom allerede sliter med sin psykiske helse på grunn av økt press og stress i hverdagen? 

Hvem sin frihet er det Høyre kjemper for når de sier at skoler med høyt karaktersnitt er «gode og populære skoler» og skoler med lavt karakterinntak er «dårlige og upopulære skoler»?

Ikke bare har Høyre, Frp, Venstre og KrF frekkhetens nådegave når de tvinger gjennom en uønsket fylkessammenslåing, som er grunnen til at vi nå må harmonisere og samordne inntaksreglementet i gamle Akershus, Buskerud og Østfold, men nå går de også mot et stort flertall av foreldre, lærere og elever som mener det er viktig for elevene å få gå på en skole nær seg selv. 

Elevorganisasjonen, lærerorganisasjonene og et overveldende flertall av høringsinnspillene sa nei til å innføre karakterbasert opptak i fylket vårt. Likevel lytter ikke Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. Og da kan vi snakke om demokrati.

Vi vet at de aller fleste velger å gå på en skole nærme seg selv allerede i dag. Vi vet at lang skolevei øker sannsynligheten for økt fravær og frafall. Vi vet at karakterjaget på ungdomsskolen og videregående opplæring påvirker elevenes psykiske helse negativt.

Fra og med neste høst vil du som er elev i Asker og Bærum, ha rett på å gå på den skolen som har det linjetilbudet du selv ønsker og som er nærmest deg selv. 


Det som er forskjellen nå er at du ikke risikerer å komme inn på en skole som ligger langt unna deg. Du bestemmer selv hvilke tre skoler og linjer du søker på, og du kan søke på hvilken som helst skole og linje i hele fylket vårt. 

Og hvis du søker på en skole som ligger langt unna, vil du komme inn etter at de som har den skolen som sin nærmeste, kommer inn først. På den måten vil ikke din frihet begrense andre ungdommer sin frihet.

Og alle linjer og linjespesialiseringer som finnes på få skoler, vil du selvfølgelig ha mulighet til å søke på akkurat som du vil. Dette gjelder blant annet IB, en rekke yrkesfaglinjer og idrettslinjer, studiespesialiserende linjer med spesialisering og naturbruk.

Men vit det at alle elever i Viken har de samme rettighetene som deg, og da vil karakterene dine avgjøre hvorvidt du får plass eller ikke på akkurat disse linjene.

Når du først har kommet inn på skolen, vil du også være garantert plass på samme skole de neste årene hvis du selv ønsker det. Før måtte mange elever bekymre seg for om de fikk skoleplass på VG2 og VG3, men nå trenger du ikke å bekymre deg for at du må bytte skole, få deg nye venner og bli kjent med helt nye lærere året etter. Men det valget er også ditt.

La det ikke være noe tvil. Karakterbasert opptak favoriserer kun elever med gode karakterer. Og elevene våre i Viken er mye mer enn bare karakterene sine.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.