Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Høyre-splittelse eneste håp

GÅR FOR KDP3: Her stemmer Høyre samlet for kommunedelplan 3 i formannskapet sammen med Arbeiderpartiet og MDG.

Beboeraksjonens eneste Fornebu-håp er en total Høyre-splittelse.

Noen ganger er det som ikke sies vel så interessant som det som sies. Høyre hadde et slikt øyeblikk da formannskapet behandlet kommunedelplan 3 for Fornebu tirsdag.

Ikke en gang hadde gruppeleder Bjørn Røtnes noe behov for å presisere at Høyre er delt, når det kommer til hvor stor utbygging som skal tillates. Samtlige seks Høyre-representanter i formannskapet stemte for at det tillates å bygge 840.000 kvadratmeter boligareal, noe som anses nødvendig for å sikre grunneierbidragene, Fornebubanen og ny E18-tilkobling.

LES OGSÅ: Beboeraksjon bombarderer kommunestyret med e-poster: Vil stoppe storutbygging

Det betyr ikke at Høyre enstemmig vil gå inn for planen når den skal endelig vedtas i kommunestyret neste onsdag i det som er Fornebus skjebnemåned.   Likevel er det et signal om at Beboeraksjonen har en bratt motbakke med å få halve kommunestyregruppen i Høyre til å lande på et annet standpunkt enn det partiet offisielt går inn for.

Mange beboere har engasjert seg kraftig mot planene. I kommunedelplan 2 var det lagt opp til 6.300 boliger. Med over 840.000 kvadratmeter som det nå legges opp til, kommer boligtallet til å ha passert 10.000 med god margin når Fornebu er ferdig utbygd om noen tiår.

Beboerne har vært særdeles aktive for å få politikerne til å snu. Debattsidene i Budstikka har daglig hatt innlegg mot KDP3 i lang tid. Kommunestyrerepresentantene har innboksen full av protestskriv, mange av dem med lik ordlyd. Etter hvert som avgjørelsen nærmer seg er temperaturen og retorikken skrudd kraftig til.

Spørsmålet er om det hjelper. 

Arbeiderpartiet går i likhet med Høyre inn for en like stor utbygging, og i formannskapet ble det klart at MDG også gjør det samme. MDG vil ikke risikere at Fornebubanen ryker gjennom å gå inn for et lavere boligtall, for eksempel 9.000, som Venstre står på.

Disse tre partiene har samlet 37 av 51 representanter i kommunestyret - et solid flertall. 

En slik indre revolt vil være et eksepsjonelt nederlag for Høyre-ledelsen, men det syntes lite sannsynlig i formannskapet. Det er mer et spørsmål om hvor stort eller hvor knapt flertall det vil bli for utbyggingen som mange høylytt er i mot.

Og lobbyvirksomheten og støyen kommer på ingen måte til å avta før saken er klubbet neste onsdag..


Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.