Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Høyre ønsker ikke å sikre kvalitet i Bærums skolebibliotek

– En kraftig svekkelse av elevenes skolebibliotekstilbud er allerede i gang, skriver innsenderne.

– En kraftig svekkelse av elevenes skolebibliotekstilbud er allerede i gang, skriver innsenderne.

Foto: TRINE JØDAL

På forrige møte i hovedutvalg for barn og unge i Bærum ble skolebibliotekenes skjebne nok en gang diskutert. Det er vedtatt kutt i skolebibliotekarenes stillinger i hele kommunen, der stillinger blant annet kuttes fra 48 til 28 prosent.

På tross av protester fra lærere, elever, foreldre og skolebibliotekarene selv er altså en kraftig svekkelse av elevenes skolebibliotekstilbud allerede i gang. 

SVs hovedmål er å styrke skolebibliotekene. Det er vårt mål for neste budsjettbehandling, men selv ikke våre forsøk på å sikre kvaliteten innenfor det allerede reduserte budsjettet var det mulig å få gjennomslag for hos posisjonen. Forslaget om å beholde større stillinger, uten at dette vil påvirke budsjettet på noen måte, ble nedstemt. 

Tillitsvalgt for skolebibliotekarene i Bærum, Brit Marit Hope, foreslo at stillinger som i dag er delt mellom to skoler og betjent av samme bibliotekar, skal fortsette å være én stilling fremover. 

SV mener dette er et godt forslag for å kunne rekruttere skolebibliotekarer i fremtiden, og samtidig bidra til at nyutdannede kan få økt sin kompetanse gjennom jobb i skolebibliotekene. Vi løftet derfor dette forslaget i møtet. 

Dina Larsdatter Knudsen er kommunestyremedlem for Bærum SV.

Dina Larsdatter Knudsen er kommunestyremedlem for Bærum SV.

FOTO: PRIVAT
Kjersti Marie Stensrud er leder for Bærum SV.

Kjersti Marie Stensrud er leder for Bærum SV.

Foto: KARL BRAANAAS

At dette forslaget ble nedstemt, viser at det ikke bare er et ønske om å kutte i tjenesten, det er også en motvilje mot å lytte til fagforbund og sikre fremtidig kvalitet. 

Når både lærere og elever i tillegg protesterer, er det mer og mer tydelig at posisjonen ikke er interessert i sikre Bærums skoleelever et tilbud som er viktig, både faglig, sosialt og for å kunne navigere trygt i en digital hverdag. 

SV stilte i budsjettmøtet da kuttene ble vedtatt i 2021, spørsmål ved om disse kuttene innebærer at Bærum kommune gir et skoletilbud som ivaretar kravene i opplæringsloven. Vi gjentar dette spørsmålet.

Når kommunen i tillegg legger opp til å lyse ut stillinger på 28 prosent, når dette ikke er nødvendig, strider det både mot kommunens påståtte satsing på heltidskultur og motbeviser enhver illusjon om at kvaliteten i skolebibliotekene er av interesse for Bærum kommunes høyreside.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.