Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Høyre i utakt med velgerne igjen?

Med gratis skolemat vil elevenes ernæring ikke være så avhengig av foreldrenes økonomi eller kunnskap om sunn mat, mener Aps listetopp Kjell Maartmann-Moe.

Foto: EVA GROVEN

Arbeiderpartiet går til valg på et sunt skolemåltid hver skoledag. Gode matvaner gir bedre læring og bedre læringsmiljø, også for de barna som ikke har med seg sin egen matpakke daglig. De er det mange titusener av i Norge.

Høyre setter dyktige og antall lærere opp mot skolemåltid. Det gjør ikke Arbeiderpartiet. Vi vil ha alle delene. Skolemåltid er ikke en del av lærernes oppgaver i vår ordning. Måltidet er selvsagt ikke gratis. Fellesskapet skal betale. Foreldrene påføres dermed ikke direkte utgifter til måltidet. For enkelhets skyld sier vi derfor at måltidet er gratis.

Hva mener velgerne? I en undersøkelse Infostat har gjort for Bærum Arbeiderparti blant over 1.100 velgere i Bærum (april 2019), ønsker tre av fire som hadde gjort seg opp en mening (75 prosent) et sunt, gratis skolemåltid for elevene hver dag. Det gjelder over 55 prosent av Høyres velgere, over 60 prosent av V, Sp og FrPs, over 70 prosent av Ap og Rødts og over 80 prosent av SV og MDGs velgere.

Skolemåltid er ikke en del av lærernes oppgaver i vår ordning.

Tre av fire Høyre-velgere, som i samme undersøkelsen hadde bestemt seg (75 prosent), ønsker også å gå fra SFO til Aktivitetsskole med skolemat, fysisk aktivitet og lekser.

Kostvanene fester seg frem mot tiårsalderen. Det er en svært viktig begrunnelse for å starte med et sunt skolemåltid fra første klasse. Med ordningen vil elevenes ernæring ikke være så avhengig av foreldrenes økonomi eller kunnskap om sunn mat. Et sunt skolemåltid bidrar nettopp til å minke sosiale forskjeller i læring og utvikling av kroppsvekt, viser en fersk studie fra Høgskolen i Agder. Forskning viser også at for familier med mange barn er daglige matpakker hjemmefra en ekstra stor kostnad, spesielt for innvandrerfamilier med begrenset økonomi.

Det er om lag 16.000 elever i grunnskolen i Bærum og 190 skoledager i året. Minister for eldre og folkehelse, Sylvi Listhaug (Frp) har lagt inn kr 20 per elev og måltid i sine kalkyler, men da for varm mat. Vi vil ha et enkelt sunt måltid. I Moss koster det 11 kr per elev og dag. Kostnadene vil antagelig ligge mellom 30–60 millioner kroner årlig i Bærum. Vi salderer budsjettet ved i første omgang å sette av mindre til disposisjonsfondene.

Vi investerer og driver skoler for milliarder av kroner hvert år. I denne sammenheng ønsker vi å bruke et forholdsvis beskjedent beløp for at flere barn og unge får en bedre hverdag på skolen, mulighet til å lære mer og tilegne seg sunnere matvaner. Det gir et solid grunnlag for livsmestring. Et sunt, enkelt skolemåltid løser langt fra alle problemer i skolen, men kan bidra til at færre unge faller ut av skolen eller arbeidslivet. Det skal ikke mange elevene til før dette tiltaket kan regnes hjem også samfunnsøkonomisk.

Stemmer du Arbeiderpartiet både ved kommunevalget i Bærum og fylkestingsvalget i Viken, får barna våre et enkelt, gratis skolemåltid helt til de er ferdige med videregående skole. Et enkelt, sunt, gratis skolemåltid er sunn, målrettet pengebruk som kan få store, positive konsekvenser for alle barna, familiene, skolene, kommunen og samfunnet for øvrig.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.