Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Høye strømpriser – hjertesukk fra en alminnelig borger i folkehavet

– Vi bor i et land hvor det er kaldt om vinteren, hvilket blant annet betyr oppvarming av våre boliger uansett boligens tilstand, skriver innsenderen. Her fra Budstikka 11. januar.

– Vi bor i et land hvor det er kaldt om vinteren, hvilket blant annet betyr oppvarming av våre boliger uansett boligens tilstand, skriver innsenderen. Her fra Budstikka 11. januar.

Som alle andre alminnelige borgere her i Norge – det vil si oss alle uansett samfunnslag – følger jeg med i problematikken rundt de høye strømprisene i Dagsnytt 18, Debatten og avisinnlegg.

Vi bor i et land hvor det er kaldt om vinteren, hvilket blant annet betyr oppvarming av våre boliger uansett boligens tilstand. 

Heldigvis for oss gir landets terrengforhold oss muligheten til å samle opp regn og smeltevann som igjen blir omdannet til energi, det vil si strøm. Dette er et gode som naturen har gitt oss alle, og som vi har hatt siden tidenes morgen, helt frem til noen kloke hoder – mente de var klode hoder – fant ut at dette godet kunne de selge til en høy pris.

Nå viser det seg veldig tydelig at de har glemt det aller viktigste: At det ikke er noe å selge! Fyllingsgraden er den laveste på ti år, fordi det har vært lite regn/snø. Naturens gang kan ingen styre. Det hjelper lite å basere seg på gjennomsnittet av fortiden. Fremtiden kan ingen spå.

Det er en forbrytelse å selge en vare som ikke finnes. Aller, aller først må den alminnelige borger i Norge få dekket sitt behov for oppvarming når det er kaldt. Først når det er oppfylt, kan overskudd selges.

Jeg er så gammel at jeg kan huske strømrasjonering, fastpris på en viss mengde kilowatt, utover det var det overforbruk til en høyere pris. 

Mange boliger hadde måler på veggen, gjerne på kjøkkenet, som viste når overforbruk trådte inn, vanligvis rundt middagstid. Da gikk man rundt og skrudde ned på panelovnene, unødvendig lys og så videre for å unngå overforbruk, og så en dag var det ikke bruk for måleren lenger. Prisen var sluppet løs.

I dag er det snakk i det uendelige om grønt skifte, alt skal elektrifiseres. Dette tar lang tid å få på plass. Dyrt blir det også og er foreløpig stort sett bare på planleggingsstadiet.

Men før all denne «nødvendige» energien er på plass, er det fyllingsgraden i våre vannmagasiner som er det viktigste for den alminnelige borger her i landet, akkurat som før, at det kan produseres nok strøm for å dekke behovet vårt. 

Først når det er på plass, at det er et overskudd, kan det selges. Man må rett og slett ha noe å selge.

Så lenge de utopiske drømmene om grønt skifte ikke er oppnådd, er det regnet og smeltevannet som fremdeles er vår viktigste energikilde.

Det må de «kloke» hodene innse først som sist!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.