Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Høy på landet

– Bærum Senterparti prioriterer bokvalitet fremfor bokvantitet, skriver innsenderen i forbindelse med planene for område 9.6 på Fornebu, Storøykilen.

Vi er på felt 9.6 på Fornebu hvor Obos vil bygge 375 leiligheter på en 31,5 dekar (liten) tomt. 

Hva ser vi? Blokker på opp til fem-seks etasjer fordelt på seks kvartaler med trange gårdsrom. 

Vi befinner oss mellom «Parken» og «Landet» som det heter på Fornebu-sjargong. Her vil det komme blant annet «parkvillaer» på tre-fire etasjer ut mot Nansenparken. Vi fristes til å istemme: «Høy på landet, slikt no’ har vi også sett i by’n.»

En grunn til at man bygger høyt og tett er kommunedelplan 3 for Fornebu som ikke setter krav til solbelysning av boenheter. I veiledningen til gjeldende Teknisk forskrift (TEK 17) står det «Alle boenheter og felles uteareal bør være solbelyst minst 5 timer hver dag ved vår- og høstjevndøgn». 

Denne anbefalingen, som er skrevet nettopp for å sikre boenheter gode solforhold, er ikke inntatt i kommunedelplanen.

Da saken var oppe i formannskapet forrige gang (1. april), fikk vi tilslutning kun fra Ap, V og R til vårt forslag om å redegjøre for solforholdene til boenhetene sammenlignet med veiledningen. 

Da saken var oppe for formannskapet for annen gang (16. september), foreslo vi å fjerne en blokk mellom to gårdsrom for å få større luftighet og bedre solforhold for boenheter og uterom. 

Ikke overraskende ble vi nedstemt også her. Det avgjørende er at Obos får bygge bruksarealet på inntil 37.818 kvadratmeter i henhold til kommunedelplanen.

For feltet er gjennomsnittlig antall etasjer satt til fire, dog kun som retningsgivende. At uttegnet etasjeantall er høyere (4,25), overrasker neppe noen.

Utbyggerne skal betale grunneierbidrag på 2 milliarder kroner til Fornebubanen samt halvparten av kostnadene for skoler, barnehager og idrettsanlegg. Dette finansieres gjennom å øke boligantallet på Fornebu fra 6.300 til 11.000. 

At boligprisene på Fornebu er på topp i Bærum, indikerer at også boligkjøperne er med på å dekke regningen. 

Dårligere bokvalitet er uansett en pris man må betale for å få Fornebubanen på skinner. Bærum Senterparti prioriterer bokvalitet fremfor bokvantitet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.