Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hold hjulene i gang! Det er nå det gjelder!

Nina Solli er regiondirektør i NHO.

Foto: NHO VIKEN OG OSLO

Hold hjulene i gang, vi trenger det mer enn noensinne! Jo flere bedrifter og prosjekter vi klarer å holde i aktivitet, jo større er mulighetene for å lykkes i etterkant. Fylkeskommunen, kommunene og andre må nå lete dypt i skuffen etter oppdrag som kan skape aktivitet hos bedriftene.

Klarer vi det, vil vi ha større mulighet til å lykkes i etterkant. Alle bedrifter i alle bransjer som leverer varer eller tjenester til det offentlige trenger drahjelp nå. En av dem er elektrobransjen.

Det er flere eksempler på dette, blant annet i regionale krisepakker. I Vikens krisepakke ligger det inne penger til næringsutvikling, støtte til bedriftsintern opplæring og de benytter anledningen til å bygge ut infrastrukturen for elbillading.

Å bruke offentlige innkjøpsmakt til å holde hjulene i gang vet vi virker. I de ukene og månedene vi nå går inn kan det derfor være et sterkt signal til næringslivet at det offentlige ikke bare opprettholder sine planer, men også får mulighet til å forsere planlagte anskaffelser på viktige samfunnsområder. Et annet tiltak kunne være å gjøre planlagte vedlikeholdsarbeider på skoler og barnehager når de likevel er stengt.

Landet vårt er godt rigget til å håndtere dette. Vi er gode på offentlige anskaffelser i Norge. I tillegg har stat, kommune og næringsliv i mange år samarbeidet om å øke innovasjons- og næringslivseffekten av offentlige anskaffelser. Utfordringen nå er å finne gode tiltak som også virker kortsiktig. Offentlige anskaffelsesprosesser tar jo ofte litt tid å rigge. Her kan flere av oss være kreative.

Et umiddelbart tiltak er at man greier å tildele kontrakter som allerede er kunngjort. Det kan ikke være noe alternativ å avlyse utlyste kontrakter eller bestillinger. Det er bedrifter som vil kunne klare seg gjennom krisen dersom de får den kontrakten som var tiltenkt.

Vi ber derfor om følgende fra våre lokale kommune- og fylkespolitikere:

  • fremskynde vedtatte vedlikeholdsoppgaver på veg og/eller bygg
  • vedlikeholde skoler som likevel står stengt
  • sikre tilstrekkelig kapasitet og fremdrift innenfor byggesaksbehandling slik at planlagte og påbegynte prosjekter kan komme ut i markedet raskest mulig
  • sikre at tilbudskonkurranser gjennomføres uten forsinkelser og avbrudd
  • legg frem en utfyllende gjennomgang av planlagte bygge- og vedlikeholdsprosjekter som kan klargjøres for gjennomføring.
Jan Jamessen er daglig leder i Nelfo Oslo og Omegn.
Foto: Privat
Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.