Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hjemmetjenestene må prioriteres

Hjemmetjenestene i Bærum kommune har store utfordringer.

 En rapport fra kommunens kontrollutvalg peker på at kun 4 av 10 pleiere kommer til avtalt tid. Dette skaper usikkerhet både hos brukere og pårørende og frustrasjon hos de ansatte.

Rapporten fra kommunens kontrollutvalg beskriver en svært beklagelig situasjon. Tjenestene har i lang tid vært for dårlige, og de har ikke blitt noe bedre til tross for mange tiltak.

Bærum MDG mener at kommunen nå må prioritere gode hjemmetjenester for våre innbyggere. Det er en kjerneoppgave.

Men nå skal det spares inn. Ifølge utkast til ny langsiktig driftsanalyse og investeringsplan (LDIP) må det spares inn ca. 5,5 milliarder kroner i perioden frem til 2040.

Søkelyset er allerede satt på kommunens helse- og omsorgstjenester. I Budstikka den 1. mars sier Morten Svarverud, pleie- og omsorgssjefen i Bærum, at vi ikke kan fortsette med dagens nivå på de tjenestene han har ansvaret for. Vi har rett og slett ikke råd.

Spørsmålene som nå stilles, er: Hvilke tjenester kan kommunen spare inn på? Hvor kan det effektiviseres? Kan ikke eldre vaske gulvene selv? Kan pleierne være enda raskere, og kan digitale løsninger gi innsparinger?

De ansatte i pleie- og omsorgssektoren har selv pekt på økt bemanning som det viktigste tiltaket for å bedre situasjonen. Det har de styrende partiene så langt ignorert. «Elektronisk kjøreplanlegging» og andre effektiviseringstiltak blir vurdert som viktigere.

I samme LDIP kan vi også lese at det skal investeres stort i blant annet nye skoler, brannstasjoner og idrettsanlegg de neste årene. Jo større investeringene er, jo mer penger må kommunen låne.

Nå må vi si stopp og brems

I MDG mener vi at det er lagt opp til for store investeringer i årene som kommer. Både tempo på utbyggingsplaner og nødvendigheten av storstilt boligbygging i andre områder enn Fornebu, Sandvika og Bekkestua må vurderes.

Pleie- og omsorgstjenestene er en av kommunens aller viktigste oppgaver. Derfor må den prioriteres foran det overambisiøse investeringsnivået. Flere «varme hender», bedre kontinuitet i personalet og lignende tiltak må få nok midler.

Så skal vi i MDG selvsagt være med på en debatt om tjenestene kommunen skal yte til sine innbyggere i den neste 20-årsperioden. Samfunnet er i endring, og vi må tilpasse tjenestene til utviklingen.

I formannskapet 5. november ba MDG kommunedirektøren om en prioritert liste som viser hvilke store investeringer som kan utsettes eller avlyses. Vi venter fortsatt på svar. Nå som vi kjenner utfordringene i tjenestene våre enda bedre, er en slik liste blitt enda viktigere å få på bordet.

Det er vi politikere som må ta ansvaret for en sunn, helhetlig og ansvarlig kommunepolitikk. Så langt har ikke flertallspartiene med Høyre i spissen vist den økonomiske ansvarligheten som situasjonen krever. Resultatet kan bli dårligere tjenester samtidig som stadig nye investeringer tapper kommunekassen. Nå må vi si stopp og brems, se på dette på nytt og sikre tryggheten for Bærums innbyggere i overskuelig fremtid.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.