Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hjelper egentlig krisehjelpen?

– I dette tilfellet er det feil å tenke effektivisering. Asker kommunes ansatte har tatt koronakrisen på strak arm, skriver Marianne Riis Rasmussen og Ivar Granum i Asker Arbeiderparti.

FOTO: TRINE JØDAL

Regjeringen har akkurat levert forslag til revidert nasjonalbudsjett. Her kompenseres norske kommuner med rundt 3 milliarder kroner som følge av koronasituasjonen. Kommunenes interesseorganisasjon (KS) mener at det reelle tapet ligger rundt 20 milliarder, altså en formidabel forskjell i virkelighetsforståelsen. 

Det som er overraskende med dette, er at regjeringen faktisk har lent seg på kommunene i håndtering av krisen og understreket at krisen ikke kan håndteres uten kommunene. Men, når regningen kommer, vil man ikke betale.

Når regjeringen dessuten tenker at kommunene vil spare 9 milliarder kroner på redusert lønns- og prisvekst, er dette nesten på grensen til det frekke. Regjeringen legger opp til et 0-oppgjør i kommunal sektor og ber i tillegg kommunene om å effektivisere mer. Ingen nye tanker, men gammel konservativ politikk. Som ikke vil inspirere til videre kamp mot koronaviruset.

Vi er enige i at det ofte er mulig å gjøre ting på en bedre og mer hensiktsmessig måte. Derfor har ikke Arbeiderpartiet stemt mot når Askers kommunedirektør tidligere har foreslått forsiktige innsparinger. 

Men, i dette tilfellet er det feil å tenke effektivisering. Asker kommunes ansatte har tatt koronakrisen på strak arm. Mange har latt seg omplassere til andre områder. Helsesykepleiere og andre ansatte har ikledd seg beskyttelsesutstyr og testet og behandlet koronasyke. Administrativt ansatte har kastet seg rundt og laget digitale løsninger for politiske møter. Og ikke minst har alle lærere i Askerskolen blitt eksperter på digital undervisning. Vi heier på dere alle og vil ikke godta at takken skal være krav til effektivisering og et dårligere lønnsoppgjør.

Asker har på eget initiativ vedtatt en økonomisk krisepakke for næringslivet i vår kommune. Hele 60 millioner har blitt brukt på tiltak for å holde hjulene i gang. Midler har blitt omdisponert, vedlikeholdsprosjekter fremskyndet, gründerfond og fond for lokal matproduksjon etablert, husleie ettergitt og lokal idrett og kultur fikk ekstra støtte.

Totalt har koronakrisen kostet Asker kommune rundt 350 millioner kroner hittil. Krisehåndtering koster penger, og kommunen har gjort jobben og vel så det. Da bør kommunen hedres, ikke straffes ved at utgiftene ikke kompenseres. Askers del av regjeringens krisepakke blir snaue 140 millioner, altså langt fra tapet. Vi vil bli overrasket dersom Askers Høyre-ordfører ikke protesterer mot sine partifeller i regjeringen.

Dersom Asker – og resten av Norges kommuner – ikke kompenseres for tapene, vil dette naturligvis gå ut over de kommunale tjenestene. Kommunene har vært avgjørende for håndtering av krisen hittil, og vil være det i tiden fremover. Vi vil ikke klare ønsket videre håndtering uten penger. Vi vil heller ikke klare å yte ordinære tjenester til befolkningen. 

Derfor setter vi nå vår lit til Stortingets behandling av revidert budsjett, med håp om at Stortinget ser viktigheten av kommunenes innsats og belønner denne.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.