Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hjelpeløse tiltak?

Martin Berthelsen (SV) mener at politikerne i Asker måltørke for at alle barn kan delta i fritidsaktiviteter, uavhengig av familieinntekt.

FOTO: KARL BRAANAAS

Integrering skjer gjennom aksept og respekt, ikke mistenkeliggjøring og avvisning.

Frps gruppeleder Ole Jacob Johansen er lei prat, og vil ha mer action i håndteringen av ungdomsproblematikk. Borgen er blitt kåret til verstingsted i denne sammenhengen. Presseoppslagene gir fort et generaliserende inntrykk av en kommunedel preget av voldsutøvende ungdomsgjenger. Johansen følger opp med klistre innvandrere til den negative utviklingen.

På sett og vis har han rett: Innvandrerungdom er tid- og stedvis overrepresentert i kriminalstatistikken, akkurat som andre marginaliserte grupper er det. Møter man avvisende holdninger, har man foreldre som ikke kan sørge for samme materielle velstand som de fleste andre, og man attpåtil taper i utdanningssystemet og i jobbmarkedet, blir man også offer for samfunnets negative forventninger, og rop om fengsel, autoritet, nulltoleranse. Dynamikken som følger av dette, er det neppe nødvendig å gå innpå.

Det kan hende «Borgenprosjektet», til tross for verdens best intensjoner, feilet fordi intensjonene ikke ble fulgt opp med handling - intet ukjent fenomen for de fleste politikere.

Ifølge en rapport ved Distriktsssenteret.no ble det samlet inn 450 forslag til «Løsningsjakten» og «Veikart for Borgen», men kun 25 prosent av disse kunne Asker kommune realisere, resten var avhengig av samarbeid mellom innbyggere, lag, foreninger, kommunen og private. Mye tyder på at engasjementet var til stede, men rant ut i sanden i form av det pratet Johansen sikter til.

Gruppeleder Johansen er velvillig, og kommer med noen konkrete råd i kulepunkter til utvalgsleder Igland, som angivelig synes det er vanskelig å være konkret. Jeg for min del vil gjerne få komme med noen alternative kulepunkter med konkrete råd:

  • Integrering skjer gjennom aksept og respekt, ikke mistenkeliggjøring og avvisning. Politikere, arbeidsgivere og offentlige etater har et spesielt ansvar. 
  • Alle barn, ungdommer og voksne har et ønske om å lykkes, bli sett og respektert, være likt. Denne motivasjonen er den viktigste drivkraften i samfunnsbyggingen.
  • Den viktigste arenaen for å gi barn og ungdom tro på seg selv, like seg selv, er skolen.
  • Skolen må tilføres menneskelige og økonomiske ressurser for at forrige kulepunkt kan realiseres. Hvis ikke, blir skolen en utsilingsmekanisme med omvendt resultat av det man ønsker å oppnå.
  • Vi må sørge for at alle barn kan delta i fritidsaktiviteter, uavhengig av familieinntekt.
  • Vi må slutte å snakke ned Borgen.
Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.