Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hjelp oss å ivareta parker og naturområder

Artikkelforfatterne fra natur og idrett i Bærum kommune, fra venstre: Olav Christian Ljøner Hagen, Mona Lande, Henriette Seyffarth, Eilev Gunleiksrud og Dag Evert Borud. Her i KJørbotangen park i Sandvika.

FOTO: METTE SJØLIE

Situasjonen vi er i medfører endringer for oss alle. Svært mange bruker denne tiden i parker og naturområder, og mange utfører hagearbeid. Det er flott at folk bruker nærmiljøet! Vi jobber med bevaring og tilrettelegging av disse områdene hele året og ønsker at våre innbyggere skal ha tilgang til intakt natur og gode parker.

Dessverre har den økte aktiviteten medført utfordringer som vi trenger hjelp av kommunes innbyggere til å håndtere.

Vi ser økt forsøpling i parker og naturområder, blant annet brukes uteområder som toalett. Vi oppfordrer derfor folk til å ta med søppel hjem, eller til en søppelkasse. Økt forsøpling gjør at kommunen bruker store ressurser på å rydde opp i stedet for å opparbeide friområdene til lek og rekreasjon.

Mellom 1. april og 20. august gjelder den ordinære båndtvangen. Det betyr at hunder skal være i bånd utenfor hjemmet. Nå er viltet svært sårbart: rådyrene får kalver, og fugleunger klekkes snart. Kommunens fallviltgruppe får rapporter om hunder som forfølger rådyr, og dette kan ende fatalt for rådyrmoren og kalven. Vi oppfordrer alle hundeeiere til å overholde båndtvangen!

Bærum har svært unik og sårbar natur. Dessverre har økt uteaktivitet ført til uorganisert tilrettelegging for terrengsykling og andre aktiviteter i relativt urørt natur. Vi oppfordrer til å bruke eksisterende stier og veier og ikke gjøre andre tilretteleggingstiltak.

Alle kan ferdes i utmark etter allemannsretten. Ferdsel er ikke tillatt i eng og åker i vekstsesongen, av hensyn til bondens produksjon. I gårdsdriften brukes store maskiner, og farlige situasjoner kan lett oppstå ved ferdsel og opphold på gårdstun og i driftsområder. Bruk naturen skånsomt og uten å sette spor etter deg, og husk hensynet til bonden!

I forbindelse med hagearbeid har mange behov for å bli kvitt hageavfall. Ofte dumpes dette i naturen. Slik dumping er brudd på forurensningsloven. Hageavfall inneholder ofte fremmede arter som sprer seg i naturen. Både kvistavfall og fremmede arter kveler sårbart planteliv og endrer naturen slik at våre naturlig hjemmehørende arter fortrenges. Hjelp oss å ivareta naturen ved å kompostere det som kan komposteres, og levere kvistavfall til mottak. Sørg for at hageavfall fra fremmede arter leveres til forbrenning. Vær oppmerksom på at hageavfall blir tilholdssted for arter som rotter og brunsnegler.

Kommunen får mange henvendelser om trefelling. I tillegg til at det kreves tillatelse fra grunneier for å felle trær, er det mange steder vernebestemmelser som forbyr trefelling. Store trær spiller en stor rolle for det biologiske mangfoldet og trefelling i april-juli kan være svært skadelig for hekkende fugl og ekornunger. Vi ber dere om å ikke felle trær i hekkeperioden.

Kort sagt; nyt livet ute i natur- og friområder, men vær så snill å vise hensyn. Hjelp oss å ivareta områdene slik at vi også i fremtiden har fine parker og intakt natur til glede for kommunens innbyggere og for dyr og planter!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.