Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Heltidsstilling er en rettighet

Deltidsstillinger rammer først og fremst kvinner og er et likestillingsproblem, skriver Bærum Aps Bjørn M. Johnsen.

Foto: Trine Jødal

Faste heltidsstillinger er viktig for den ansatte, slik at de skal kunne ha en lønn å leve av. Dette er også viktig for Bærum kommune, da det vil være med på å gjøre kvaliteten på velferdstjenestene bedre.

Kvaliteten på pleie- og omsorgstjenestene i Bærum kommune har i den senere tid vært satt under lupen. Vi ligger nær bunnen av alle kommuner. Da det gjelder deltidsstillinger så er vi helt på «bånn» sammenlignet med de ti største kommunene i landet. Verst er det i pleie- og omsorgssektoren hvor over 50 prosent av de ansatte i pleien har en deltidsstilling.

Slik kan vi ikke ha det og det er av flere årsaker. Deltidsstillinger rammer først og fremst kvinner og er et likestillingsproblem. Deltidsstillinger gjør det umulig å forsørge seg selv og sin familie. Deltidsstillinger gjør at kvaliteten på tjenestene blir dårligere. Deltidsstillinger går ut over rekrutteringen av viktige fagstillinger.

Prosjektmidler

Jeg har som tillitsvalgt for de ansatte i Bærum kommune i årevis kjempet for at heltidsstilling må være en rettighet. For 12 år siden fikk vi gjennomslag for at det bare skulle lyses ut heltidsstillinger i kommunen. Det ble satt av prosjektmidler til tiltaket, noe som førte til at Bærum etter få år var best i klassen av landets store kommuner. Da vi først var på toppen, ble tilskuddet til ordningen strøket i kommunebudsjettet, til store protester fra fagforeningene. Etter dette har Bærum kommune sakte, men sikkert ramlet nedover på statistikken til der vi er i dag, nederst.

Historien viser at vi kan hvis vi vil. Det vil Bærum Arbeiderparti, og jeg kan love at dette er en sak vi vil ha et sterkt fokus på i den kommende periode.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.