Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Helt på sin plass

Kunstneren Lars A. Nordal og Askers ordfører Lene Conradi ved bysten av Erik Bye ved Vollen Marina, en byste denne bautaen av en nordmann og askerbøring har vel fortjent.

Kunstneren Lars A. Nordal og Askers ordfører Lene Conradi ved bysten av Erik Bye ved Vollen Marina, en byste denne bautaen av en nordmann og askerbøring har vel fortjent.

Foto: Magnus A. Ross

Overskriften var «Helt på sin plass» da Budstikka i lederartikkelen 4. desember 2007 ga tilslutning til forslaget om at Erik Bye burde få en plass eller vei i Asker oppkalt etter seg, eller hedres med en statue eller byste. Og vi ser ingen grunn til ikke å gjenta den dobbeltbunnede overskriften i dag. Det er både helt på sin plass, og en helt på sin plass, når det nå endelig er avduket en byste av Erik Bye i Vollen.

Journalisten, forfatteren, visesangeren, tv-personligheten, forkjemperen for krigsseilere og andre sjøfolk, åndskjempen og askerbøringen Erik Bye (1926–2004) var en av de mest kjente nordmennene i annen halvdel av forrige århundre. Blant mye annet vant han for sitt kunstneriske virke og omfattende samfunnsengasjement tre Spellemannpriser, Peer Gynt-prisen, Kulturrådets ærespris og Fritt Ord-prisen, og han ble utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden som «belønning for utmerkede tjenester for Norge og menneskeheten». Det ble en gang sagt om Erik Bye at han «var en mann som var elsket av det norske folk og som elsket det norske folk».

I 2005 nådde han sågar helt oppe på tredje plass i NRKs kåring av Århundrets nordmann for 1900-tallet, bare slått av kong Olav og Einar Gerhardsen. Det kan her i parentes bemerkes at alle disse tre hadde betydelig tilknytning til Asker. Erik Bye gjennom sitt bosted på Hvalstad, kong Olav ved sine mange år på Skaugum, og landsfaderen Gerhardsen, som opprinnelig het Einar Henry Olsen, med fødested i Asker, der deler av slekten stammet fra.

En svakhet er at bysten, i motsetning til Bye selv, ikke tåler hardt vær.

Da forslaget om å hedre Erik Bye i Asker fylte Budstikkas spalter fra senhøsten 2007, var støtten bred, ikke minst fra det politiske miljø, inkludert intet mindre enn tre Asker-ordførere. Flere pekte på at Bye var en sjøens mann og at en byste eller statue derfor burde plasseres i Vollen. Så har det altså likevel gått hele 14 år og vært nødvendig med betydelig privat initiativ for å ro prosjektet i havn.

En svakhet er dessuten at bysten, i motsetning til Bye selv, ikke tåler hardt vær. Bysten er støpt i porselensgips og må tas inn om vinteren, forklarte kunstneren under avdukingen sist lørdag. Det er derfor klart at arbeidet må fortsette for å sikre et varig minnesmerke over Erik Bye i Asker, ved at bysten av denne hele landets askerbøring støpes på ny i et mer bestandig materiale. Det har denne bautaen av en nordmann fortjent.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.