Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Helsenæring - en stor mulighet for Asker

– Bråset har gode forutsetninger for å samarbeide med Life Science-miljøet ved Universitetet i Oslo og bedrifter i Asker om utvikling av velferdsteknologi, skriver innsenderne.

– Bråset har gode forutsetninger for å samarbeide med Life Science-miljøet ved Universitetet i Oslo og bedrifter i Asker om utvikling av velferdsteknologi, skriver innsenderne.

Foto: TRINE JØDAL

Koronapandemien viser betydningen av en effektiv helsenæring, og Asker har forutsetninger til å bidra i utvikling av denne fremtidsnæringen.

Regjeringens perspektivmeldinger slår fast at Norge må omstille seg. Olje- og gassalderen går mot slutten, og en eldrebølge er på vei. 

For å klare å opprettholde velferdsstaten vår må vi utvikle nye lønnsomme høyteknologiske næringer som gir ny sysselsetting, skatteinntekter og er bærekraftige for miljøet. 

Regjeringens helsenæringsmelding som Stortinget i 2019 stilte seg enstemmig bak, er nettopp en slik næring. For Asker peker helsenæringen seg ut som meget interessant – og tidspunktet er ideelt.

Oslo Science City er nylig etablert i samarbeid mellom Universitetet, Oslo universitetssykehus, Forskningsparken og helsenæringsmiljøet i Osloregionen. Nettverket strekker seg fra Gaustadbekkdalen der landets største og mest moderne forskningsbygg nå reiser seg, via Lysaker til Asker som har mange helsenæringsbedrifter. 

Asker har derfor en «nådetid» til å satse enda mer på helsenæringen.

På Bråset nær Røyken stasjon ligger Norges største sykehjem for 200 pasienter med blant annet rehabiliterings- og lindrende avdelinger, legevakt og helsehusfunksjon. Bråset har gode forutsetninger for å samarbeide med Life Science-miljøet ved Universitetet i Oslo og bedrifter i Asker om utvikling av velferdsteknologi.

I en områdeplan for Røyken sentrum bør det legges til rette for næringsutvikling og etablering av utdannelsestilbud for helseprofesjoner innen medisinsk teknologi og sykepleie. Forutsetningene er til stede for å utvikle helsenæring i et offentlig-privat samarbeid.

I programmet til KrF som nettopp ble lansert, slås det fast at Norge må føre en forsknings- og næringspolitikk som styrker og videreutvikler fremvoksende teknologimiljøer. Den verdensledende kompetansen som finnes i norsk petroleumsnæring, må forvaltes og videreutvikles for å bidra til et grønt skifte. 

For Asker peker helsenæringen seg ut som meget interessant – og tidspunktet er ideelt.

Asker har høyteknologibedrifter som kan tenkes å være med på å utvikle helse- og velferdsteknologi i samarbeid med kommunens sykehjem og øvrige helsetjenester.

Norge har behov for flere sykepleiere. På grunn av den raskt voksende eldre befolkningen trengs sykepleiere med spesialkompetanse i behandling av en eldre med komplekse sykdomstilstander og sammensatte behov. 

Her har landets største sykehjem på Bråset forutsetning til å delta i utdannelse av sykepleiere med utdannelse i geriatri.

Koronapandemien har demonstrert viktigheten av en helsenæring som kan reagere raskt. Det gjelder avansert utvikling av vaksiner, men også utvikling og fremstilling av annet medisinsk utstyr og teknologiske hjelpemidler. 

Ikke minst har vi fått demonstrert behovet for kvalifisert helsepersonell. Asker kommune bør benytte de muligheter som ligger i et samarbeid med Oslo Science City-nettverket og lokale bedrifter for å tiltrekke seg helsenæringsvirksomhet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.