Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Helseattest for bilførere over 80 år?

– Helseattest for kjøring av bil er unødvendig, skriver innsenderen.

– Helseattest for kjøring av bil er unødvendig, skriver innsenderen.

FOTO: KARL BRAANAAS

Å fjerne helseattest ved 80 år øker ikke dødsfallene i trafikken. Mina Gerhardsen hadde et innlegg vedrørende dette i Budstikka 27. april. Hennes påstander blir feil.

Sverige har ikke helseattest for de over 80 år og har likevel ikke flere dødsfall i trafikken enn Norge. For noen år har Sverige ligget litt bedre an og neste gang Norge. Forklar dette den som kan. Dette viser jo helt klart at helseattest for kjøring av bil er unødvendig.

De eldre kan ha flere ulykker på en front, men kompenserer på en annen hvor yngre har flere ulykker.

I et par år her som eksempel har Norge hatt 16 trafikkdrepte per million innbyggere og Sverige 18. Litt senere Norge 20 drepte per million og Sverige 22.

I 2019 døde 108 personer i trafikken i Norge. Det er 20 per million. I 2020 døde 190 personer i trafikken i Sverige. Det er 19 per million (tilsvarer 95 drepte i Norge i forhold til folketallet).

Norge hadde i 2020 i trafikken 95 dødsfall, og i 2021 hadde Norge 87 dødsfall.

Jeg kan dra det lenger, men slutter her med at hvis en ser på statistikken, ser en som nevnt at Sverige ligger vekslende på samme nivå som Norge.

En liten observasjon om journalister og reportasjer: Jeg fulgte en periode med i Budstikka på omtale av påkjørsler av fotgjengere. Riktig nok bare cirka åtte ulykker. Da var det stor forskjell på hvordan det ble blåst opp. Mye større oppslag når det gjaldt eldre bilførere og en notis når det gjaldt yngre.

Dette påvirker folk til å tro at eldre bilførere er verstinger i trafikken.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.