Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Helse-Norge - takk for livet

– Takk for vel utført jobb, skriver Knut Førsund (80), leder i Vollen vel, etter sin opplevelse som pasient den siste uken.

– Takk for vel utført jobb, skriver Knut Førsund (80), leder i Vollen vel, etter sin opplevelse som pasient den siste uken.

FOTO: PRIVAT

80-årsdagen ble en fin dag, med de begrensninger koronatiden ga oss. Men på natten kom ikke søvnen, og da jeg sto opp litt over halv fem for å slippe ut katta, måtte jeg kaste opp. Kona våknet av bråket, og vi skjønte fort at det antagelig var et hjerteinfarkt på gang.

Nå skulle vi få oppleve en bit av norsk helsevesen. Lise ringte 113 og forklarte kjapt situasjonen. De beroliget og orienterte om at ambulanse straks ville komme. Fint å bo sentralt, cirka 20 minutter senere rullet ambulansen stille inn på gårdsplassen. Ingen blålys eller sirene som ville vekket naboene. Takk!

Behagelig, kjapt og profesjonelt ble jeg undersøkt. EKG-målingene viste at det vi hadde trodd var riktig – infarkt på gang. 

Lise hadde pakket toalettsaker og andre nødvendigheter, jeg var i ok stand til å gå ut og komme meg opp på båra. Kyndige hender spente meg fast, og inn i bilen bar det. Kl. 05.58 tok jeg bilde. 

Underveis sjekket de om jeg skulle til Bærum eller Rikshospitalet, det er bare sistnevnte som kan gjøre operasjoner hvor de kan sette inn stent i blodårene. Takk for kjapp kjøring og riktig valg. 20 minutter er mer enn godkjent.

På Riksen bærer det rett inn på operasjonsbordet. Kjappe og profesjonelle hender gir kontrastvæske og starter innføringen av «slangen» i høyre håndledd. Ganske spennende å kunne følge med på to store skjermer rett over hodet, her er det snakk om millimeterpresisjon når de blåser opp en liten ballong og plasserer et stent inne i blodåren. 

Takk for vel utført jobb! 07.15 fikk jeg tatt et bilde av operasjonssalen, skjermen i bakgrunnen viser 07.00, da går jeg ut fra at det hele var over.

Kl. 08.45 – frokost servert – takk for maten! Legene diskuterte om de skulle sette inn flere stent. Takk for beslutningen – neste morgen var det ny runde på bordet og ny «slange» inn i armen, ny millimeterpresisjon og to nye stent på plass. Takk igjen!

Dagen etter ble det en rolig ambulansetur til Bærum sykehus. Da fikk jeg høre at mange eldre nødvendigvis ikke har de store smertene når infarktet melder seg. Mens de kunne møte en 50-åring som lå gulvet og vred seg i smerter, kunne andre nesten ikke merke noe. Takk for opplysningen, godt å vite!

Bærum fulgte meg opp i fire dager, og ville ikke slippe meg før de var sikre på at dette hadde gått bra. 16. februar ble jeg innkalt til kontroll på Bærum med EKG og ultralyd. Konklusjon: Ingen skader på hjertet, fordi jeg hadde kommet raskt til behandling.

Kort sagt: Helse-Norge – takk for livet!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.