Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hele og faste stillinger – også på legevakten

– Vi er bekymret for hvordan kvaliteten og kontinuiteten i tjenestene ved legevakten er når om lag 128 leger deler på 9 årsverk, skriver innsenderen.

– Vi er bekymret for hvordan kvaliteten og kontinuiteten i tjenestene ved legevakten er når om lag 128 leger deler på 9 årsverk, skriver innsenderen.

Foto: TRINE JØDAL

I februar 2020 vedtok et enstemmig kommunestyre i Bærum, etter initiativ fra Bærum Arbeiderparti, at «Bærum kommune skal som hovedregel utlyse hele stillinger». 

Den nylig avsluttede konflikten på Asker og Bærum legevakt har avdekket en praksis langt unna den vedtatte heltidskulturen, og på kveld, natt og helg bemannes legevakten av 128 leger fordelt på 9 årsverk.

Arbeiderpartiet mener at det er spesielt viktig for innbyggerne i Asker og Bærum at legevakten har god beredskap og yter tjenester av høy kvalitet. En solid stamme av fast ansatte leger på heltid gjennom hele døgnet og gjennom hele året er et viktig virkemiddel for å sikre dette. 

Vi er bekymret for hvordan kvaliteten og kontinuiteten i tjenestene ved legevakten er når om lag 128 leger deler på 9 årsverk. Og vi savner jevnlige bruker- og medarbeiderundersøkelser som sier noe om hvordan brukerne og de ansatte opplever kvaliteten på tjenestene.

I dag bemannes legevakten på dagtid i hovedsak av 6 fast ansatte leger fordelt på 3,8 årsverk. Arbeiderpartiet mener at økt bruk av hele og faste stillinger for leger på kveld, natt og i helg vil bedre kontinuiteten i tjenestene, bygge kompetanse både i allmenn- og akuttmedisin og trygge leger og øvrige ansatte rent faglig. 

Kirsti Margrethe Mortensen representerer Ap i utvalg for samarbeid i Bærum.

Kirsti Margrethe Mortensen representerer Ap i utvalg for samarbeid i Bærum.

FOTO: PRIVAT

I sum vil heltidsansatte leger gi brukerne bedre kvalitet på legevaktens tjenester.

Hvilke arbeidsgivere ønsker 14 ansatte per årsverk utenom ordinær åpningstid? Er det ansett som hensiktsmessig og kvalitetssikrende i tjenester som krever lang erfaring for å bli god? Er det å anse som gode arbeidsvilkår i en hvilket som helst bransje? Neppe.

Arbeiderpartiet ønsker at Kommunedirektøren utlyser flere hele og faste legestillinger på legevakten. Andelen fast ansatte på heltid må likevel ikke gå på bekostning av leger i spesialisering som trenger vakter for å få sin spesialisering godkjent, eller erfarne fastleger med kommunal avtale som ønsker vekselbruk mellom fastlegepraksis og legevakten.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.