Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hele Asker eier halve Føyka

– Asker Skiklubbs ledelse har ikke tatt situasjonen inn over seg, skriver Stein H. Annexstad, som er tidligere leder i Asker Høyre og Asker bygningsråd.

– Asker Skiklubbs ledelse har ikke tatt situasjonen inn over seg, skriver Stein H. Annexstad, som er tidligere leder i Asker Høyre og Asker bygningsråd.

Foto: Anette Andresen

En kveld i 2019 satte 295 medlemmer av Asker Skiklubb punktum for en årelang prosess med samarbeid og forhandlinger om utvikling av viktige arealer i hjertet av Asker sentrum.

Man så det vel ikke så tydelig den kvelden, men faktum er at et tidsskille inntraff. 

Nå som før eier jo «hele Asker halve Føyka». Men innholdet i utsagnet er endret. Siden forhandlingsbruddet har Asker fått 30.000 flere innbyggere. Nye Asker har 24 idrettsanlegg og haller. 97 idrettslag er i dag hjemmehørende i bygda, med til sammen 35.500 medlemskap. Nye hensyn, ny historie og nye perspektiver.

Asker Skiklubb hadde en eksklusiv posisjon for å kunne påvirke utviklingen av Asker Sentrum og sine egne interesser. Den særlige rollen var basert på en inngått samarbeids- og intensjonsavtale og i noen grad av respekt for en spesiell historisk «aura,» den satte man selv punktum for. Forløpet og avslutningen av den årelange prosessen vil måtte bli husket.

Asker kommunes ansvar for og plikt til å ivareta den befolkningsveksten man ser komme, med tilhørende sentrumsutvikling og utvikling av moderne idrettsanlegg, opphørte jo ikke.

Kommunen må orientere seg om hvilke alternative muligheter den har. Når klubben litt snurt nå kritiserer kommunen for «å gå bak ryggen på Skiklubben og snakke direkte med Asker Fotball» og lignende viser det bare at klubbens ledelse ikke har tatt situasjonen inn over seg.

Som grunneier, nabo og idrettslag vil klubben fortsatt bli hørt i kommende prosess, slik alle legitime interessenter blir. Eksklusiviteten er imidlertid borte.

For en som fulgte den politiske siden av prosessen nokså tett i en ti års tid, er det et forhold som springer i øynene: Asker Skiklubb og Asker kommune er særdeles umake parter. 

Asker kommune, som i 100 år har håndtert en enorm befolkningsvekst opp til 94.000 innbyggere, er styrt av politikere som er valgt og gjenvalgt av stadig flere askerbøringer, og understøttet av kompetent embetsverk. Brede, formelle og offentlige prosedyrer. 

I Asker Skiklubb foregår ting åpenbart annerledes. Hvordan er ikke godt å si for utenforstående.

Uansett, klubben kan bare gjennom snarlige, konstruktive innspill, solid forankret i dens besluttende organer, gjenvinne noe av det som var oppnådd. Hvis ikke har man selv plassert det hele på konto for tapte muligheter.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.