Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Heldøgns omsorg — vi må lære av historien

I 2004 ville Asker kommune å tenke nytt og radikalt om eldreomsorgen. Man ville redusere heldøgnsomsorgsplasser og satse på hjemmebaserte tjenester, samt på Selvaag+ konseptet. Selvaag+ konseptet består av leiligheter med resepsjon, fellesarealer med treningsrom, lounge og gjesterom for besøkende, og et vertskap som er tilgjengelig på dagtid.

Man startet med å redusere dekningsgraden for heldøgnsomsorg: Bondi sykehjem ble nedlagt, sykehjemsplassene på Asker Bo- og rehabiliteringssenter ble nedlagt. Til erstatning fikk vi plasser ved Bråset sykehjem i daværende Røyken kommune.

Dekningsgraden for heldøgns omsorg sank etter vært til godt under 20 plasser per 100 innbyggere over 80 år. Det fungerte ikke. Noe måtte gjøres. Til alt hell var Søndre Borgen sykehjem til salgs, og det skaffet straks 48 plasser. I 2017 fikk vi Nesbru sykehjem. Situasjonen stabiliserte seg.

Det kommer et nytt sykehjem på Filtvedt til erstatning for to gamle sykehjem, uten at det betyr noen vesentlig kapasitetsøkning. I gamle Røyken har man Bråset sykehjem. Man hadde planlagt et nytt sykehjem i Heggedal. Det er skjøvet ute i tid. I stedet skal det satses på hjemmebaserte tjenester, velferdsteknologi og nye boformer for eldre.

Å etablere disse nye boformene tar tid. Et Selvaag+ anlegg kommer på Landåsjordet nær Asker kirke. Det har tatt rundt 15 år og henvender seg til en pengesterk gruppe.

Det går heller ikke raskt nok med prosjektering av til sentrumsnære leiligheter for eldre – bokollektiver som kan motvirke ensomhet og gjøre eldre i stand til å bo i egen bolig så lenge det er mulig og så lenge de ønsker det. For å møte doblingen av antall eldre de neste 20 år trengs politisk prioritering.

Det må satses målrettet og kraftfullt på prosjektering av «generasjonsboliger – nye boformer for eldre. Også må det bygges sykehjem. Det betyr politisk prioritering – en politikk for dem som trenger det mest. Sykehjem må nå komme foran i køen – foran nye prestisjeanlegg for toppidretten.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.