Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Haslum fortjener en plan

Haslum hadde fortjent så mye mer enn bare en plan for kvartalet i Kirkeveien 85, skriver Ole Andreas Lilloe-Olsen.

Foto: Karl Braanaas

Tenk hva vi kunne fått til på Haslum.

Med fare for at alle nå er lei politikk og oss politikere så rett etter valget våger jeg meg likevel frempå. I slutten av august la planutvalget et planprogram for Haslum sentrum Kirkeveien 85 m.fl. ut på høring. Dette er et planprogram for et meget lite område begrenset til kvartalet Haslumhuset tilhører og parkeringsplassen på motsatt side av Kirkeveien. Haslum hadde fortjent så mye mer.

På Haslum har vi et senter for et stort område med mange boliger og innbyggere. Senteret består av riktignok av Haslumhuset, men det er flere bygg og anlegg som er viktige for Haslumbefolkningens hverdag i umiddelbar nærhet. Vi har selvfølgelig stasjonen på Kolsåsbanen, vi har områdene rundt Fakta-garasjen, Extrabutikken, Mix-kiosken, Easy-diner og seniorsenteret. Området fremstår i dag som rotete og uoversiktlig. Til tross for både bane og buss er det meste som skjer her også bilbasert. Tenk hva vi kunne fått til her hvis vi hadde latt landskapsarkitekter og arkitekter få frie kort og samarbeide om å skape et attraktivt og spennende sentrum?

Vi har nettopp fått en større utbygging i Nesveien og Neslia. Noe av begrunnelsen for den høye utnyttelsen var nærheten til banen. De områdene vi her snakker om ligger enda nærmere Haslum stasjon, men her er flertallet altså ikke villig til å se på utnyttelsen. 

En omgjøring av Easy Diner-kvartalet og Haslum seniorsenter ble spilt inn allerede ved kommuneplanbehandlingen til 2015. Venstre var villig til å legge det inn som fremtidig sentrumsområde allerede da og vurdere en høyere utnyttelse. 

Vi hadde i vårt program «tillate, og i visse områder stimulere, transformering til såkalte byvillaer (to eller tre etasjes hus med bare hjørneleiligheter) i senterområder ved tog/metro der terrenget og forholdene for øvrig tillater det, men med et bebygd areal (fotavtrykk) likt det som gjelder i villaområdene. Slik bebyggelse skal ha store åpne arealer med adgang for allmenn gjennomgang». 

Vi synes det var en mye bedre idé å se på slike områder enn f.eks. å bygge ned Ballerud, Øverland, Skui/Kveise, Smiejordet, Bjørnegård, Emma Hjorts vei og en rekke andre arealer som lå inn i planen da. Og vi syntes fortsatt det er en bedre idé enn for eksempel å bygge 16 etasjer i Sandvika og 9 etasjer på Gjettum.

Planene for Haslum er bare helt i startfasen. Jeg håper det kommer mange gode innspill til planprogrammet og at innbyggerne har klare forventninger til hva de mener senteret for Haslum skal være og bli. Jeg kunne tatt med et enda større område. Vi har områdene sør for banen og Faret ned mot Bærumsveien, men da er vi på gården Løkebergs grunn og det kan kanskje sees på i en annen og separat plan, men det er aldri skadelig å se større områder i sammenheng.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.