Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hasan må få bli

– Jeg ber Høyres justisminister om å lytte til partifellene sine i Asker og til sin egen fornuft og rettferdighetssans, skriver Une Bastholm, partileder i MDG og 1.-kandidat på stortingslisten i Akershus for 2021.

– Jeg ber Høyres justisminister om å lytte til partifellene sine i Asker og til sin egen fornuft og rettferdighetssans, skriver Une Bastholm, partileder i MDG og 1.-kandidat på stortingslisten i Akershus for 2021.

Foto: Chris Aadland/MDG

Utvisningen av Mustafa Hasan fra Asker har gjort mange sinte og fortvilte. Det er berettiget! Det er ikke til å tro at den norske staten kan utvise en 18-åring som har bodd her siden han var seks år.

Utlendingsmyndighetene mener Mustafa må reise innen 7. desember, et halvt år før han har fått fullføre videregående skole. Det er hjerterått, kaldt og helt meningsløst. 

Derfor har jeg nå sendt et spørsmål til justisminister Monica Mæland og bedt henne endre regelverket slik at Mustafa og andre lengeværende barn kan få bli i Norge.

Ifølge NRK var det i 2019 kun 31 barn som har bodd i Norge i mer enn fem år som har utreiseplikt. Mustafa Hasan var én av dem. 

I dag er han ikke lenger regnet som barn siden han har fylt 18 år. Alle barn og voksne har behov for å tilhøre et sted, og Mustafa hører til i Norge, og bør ikke straffes for å bli myndig.

Spør du meg, er Mustafas sak et eksempel på at jussen og rotløse, prinsippløse «innvandringsregulerende hensyn» blir brukt av den store, sterke staten mot det lille mennesket. 

Og når vi gjør slike overgrep, da undergraver vi også våre egne verdier som samfunn: verdier som rettferdighet, solidaritet og rett til utdanning.

Nå som han er blitt 18 år, skal han straffes for noe moren sa for 13 år siden. 

Da moren kom med fem mindreårige sønner til Norge, oppga hun nemlig at hun var fra Palestina. Kanskje hadde noen rådet eller lurt henne til det, det er ikke uvanlig. 

Men Palestina er altså der hun var født og oppvokst. Etter at moren hadde blitt tvangsgiftet til sin jordanske fetter, ble hun jordansk statsborger. Derfor mener Utlendingsnemnda at hun har løyet for å få innpass til landet.

Det norske samfunnet tok imot ham da han kom til Norge som et lite barn for 13 år siden. Vi la til rette for at han skulle slå rot her, knytte seg til mennesker her og bli vokse opp til å bli norsk. 

Han har ikke gjort noe galt, han har ikke løyet for noen, han er rett og slett en helt vanlig norsk ungdom som fortjener å fullføre videregående skole, få være med vennene sine i russetiden og få leve i det landet han tilhører. 

Å kaste ham ut nå er et svik både mot Mustafa og oss selv.

Vedtaket har utløst sterke reaksjoner også fra politikerne. Høyre-ordfører Lene Conradi, og alle de andre partiene i Asker unntatt Frp, har laget et opprop er de ber om at regelverket for slike saker endres. 

Nå ber jeg Høyres justisminister Monica Mæland om å lytte til partifellene sine i Asker og til sin egen fornuft og rettferdighetssans.

Ingen mennesker fortjener en sånn behandling som Mustafa har fått av Norge.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.