Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Har du hørt om Mamma Mia?

VIKTIG TID: - Kvinners mentale helse under graviditeten og etter fødsel er viktig. Det er overveldende å gå gravid, føde et barn og tilpasse seg livet med et nytt familiemedlem, skriver innsenderne.

Det ønsker vi i Høyre at alle gravide kvinner i Bærum i årene som kommer kan svare «Ja!» på.

Mamma Mia er et selvhjelpsprogram som skal bidra til å forebygge fødselsdepresjon hos nybakte mødre.

Det er et kunnskaps- og forskningsbasert e-helseprogram som er tilgjengelig for alle gravide.

Programmet starter fra kvinnen er omtrent halvveis i graviditeten og varer til babyen er seks måneder gammel. Det skal gi kunnskap og trygghet under graviditeten og som nybakt mor.

Resultatene fra en studie i Akershus anslår at mellom 5 og 9 prosent av barselkvinnene er plaget av nedstemthet og depresjon. Dette er kjent som fødsels- og barseldepresjoner.

HØYRE-POLITIKER: Hilde Hvaal Durban (36).

Det gir nybakte mødre en ekstra tøff start på en tid det er naturlig å forbinde med positive tanker og følelser. Mange opplever at forebyggingsarbeidet er for lite og at hjelpen kommer for sent.

For kvinner som har gjennomført selvhjelpsprogrammet på nett, viser evalueringsprosjektet gode brukerresultater og en lavere forekomst av barseldepresjon. Man kan også anta at babyen selv, partneren og eventuelle søsken vil ha stor glede av at moren gjennomfører dette programmet. Men problemet er at få kvinner kjenner til Mamma Mia.

HØYRE-POLITIKER: Maria Barstad Sanner (25).

Vårt mål er å forebygge mer, behandle tidligere og gi alle den gode hjelpen de trenger, men da må vi tenke nytt om barseltilbudet.

Derfor foreslår Høyre at det skal arbeides for at alle helsestasjoner er kjent med selvhjelpsprogrammet Mamma Mia. Vi ønsker også at tilbudet informeres om til alle gravide kvinner ved første besøk på helsestasjonen, hos jordmor eller fastlegen.

Vi vil også rette en stor takk til Norske Kvinners Sanitetsforening som har gjort dette selvhjelpsprogrammet tilgjengelig og gratis for alle gravide.

Kvinners mentale helse under graviditeten og etter fødsel er viktig. Det er overveldende å gå gravid, føde et barn og tilpasse seg livet med et nytt familiemedlem.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Vi unner derfor alle vordende småbarnsfamilier i Bærum dette tilbudet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.