Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Handlingens tiår

«Treklang» skal ha den høyeste miljøsertifiseringen, når Bærum kommune skal bygge skole, barnehage og bo- og behandlingssenter sammen på Oksenøya. Prosjektet er bare ett av mange eksempler på hvordan Asker og Bærum tilnærmer seg klimautfordringene.

FOTO: BÆRUM KOMMUNE (ILL.)

2020-tallet er definert som handlingens tiår. Tiåret vi er nødt til å ta store grep globalt, nasjonalt og lokalt for å begrense klimagassutslippene. Det innebærer endringer. Og det innebærer muligheter. Budstikka ønsker å belyse mulighetene.

Klimaendringene er forlengst kommet på den politiske dagsorden. Bærum har tatt eierskap til begrepet «Klimaklok kommune». Asker er fortsatt mulighetenes kommune.

Én slik mulighet er å utnytte den nær sagt utømmelige kilden av rensevann fra Veas til oppvarming av boliger og gater langs Oslofjorden. Krav til utslippsfrie byggeplasser er en helt annen type mulighet. 

I Bærum ivres det etter en arkitekturstrategi som kombinerer god arkitektur med reduserte klimagassutslipp. På Fornebu og i Sandvika kommer det signalbygg med de høyeste miljøambisjoner, enten de skal bygges fra grunnen av som Oksenøya senter eller totalrenoveres som Kommunegården.

På den mer negative siden er økte nedbørsmengder og hvilke konsekvenser det får for fremtidens bygg. Akkurat nå diskuteres det om all nedbøren er grunnen til at Gjønneshallen synker. Og det er en åpen erkjennelse at Asker og Bærum trenger en mer effektiv kollektivtransport, samt bedre fremkommelighet for gående og syklister.

Fra og med i dag, og de neste mandagene fremover, vil ledere i noen av landets største bedrifter dele sine klimatanker og hvilke muligheter som finnes

Ved kommunevalget i fjor høst svarte velgerne på disse utfordringene med å styrke det grønne sentrum i politikken. Det merkes i ordskiftet. Klima og bærekraft blir tema i sak etter sak. Og ennå er ikke det virkelige slaget stått: Kampen om størst mulig innflytelse på klima- og energiplanene som kommer til behandling om kort tid.

Budstikkas bidrag til denne debatten er en helt ny kronikkserie — Handlingens tiår. Serien er utviklet i samarbeid med nettverksorganisasjonen Skift — næringslivets klimaledere. Fra og med i dag, og de neste mandagene fremover, vil ledere i noen av landets største bedrifter dele sine klimatanker og hvilke muligheter som finnes. Kommunedirektørene Lars Bjerke og Erik Kjeldstadli er også invitert til å bidra.

Styreleder i Skift, Jens Ulltveit-Moe, ledet Bærums klimapanel, som i 2016 foreslo 12 konkrete tiltak. Ulltveit-Moe åpner kronikkserien sammen med adm.dir. i Skift, Bjørn K. Haugland fra Nesøya.

Pek på de gode løsningene, er deres oppfordring.  Klimaløsningene som fungerer i Asker og Bærum kan bli eksportvare og god butikk, er det videre budskapet.

Det oppsummerer intensjonen i kronikkserien: Se mulighetene i Asker og Bærum, når vi står overfor vår tids største utfordring.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.