Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Handikappede bør få flere muligheter

– Elinnebandy er nesten det samme som vanlig innebandy. Det er en paraidrett tilpasset alle slags type funksjonsnedsettelse, skriver Hanna Viktoria Myhre.

– Elinnebandy er nesten det samme som vanlig innebandy. Det er en paraidrett tilpasset alle slags type funksjonsnedsettelse, skriver Hanna Viktoria Myhre.

FOTO: PRIVAT

Litt om meg selv: Jeg heter Hanna Viktoria og er en 16 år gammel jente som går VG1 helse og oppvekst på Bleiker videregående skole.

Jeg har levd hele livet mitt med diagnosen cerebral parese. Jeg er midt imellom å ha et handikap og ikke, og det vil si at jeg ikke blir sett eller får de samme rettighetene som de som sitter i rullestol.

– Uansett hvilke handikap man har som synes godt eller ikke så godt, så burde alle få den hjelpen de trenger, skriver Hanna Viktoria Myhre (16) fra Nærsnes.

– Uansett hvilke handikap man har som synes godt eller ikke så godt, så burde alle få den hjelpen de trenger, skriver Hanna Viktoria Myhre (16) fra Nærsnes.

FOTO: PRIVAT

Noen ganger skulle jeg ønske at jeg ikke kunne gå og heller sitte i rullestol, for mange steder er det slik at du blir bare tatt hensyn til hvis du har en diagnose som gjør at du sitter i rullestol og ikke når du har CP og kan gå.

Eksempler på der de ser mye mer på sykdommen min enn hvordan jeg egentlig er som person, er i gymtimer og på fritidsaktiviteter. Asker er en bra kommune, og Nav Asker er også bra, men jeg syns de gir bedre muligheter til andre enn meg når det gjelder støttekontaktordningen.

Jeg har hørt mye med andre jeg kjenner i samme situasjon, og de sier at våre behov er veldig mye, og derfor burde uketimene og månedstimene våre i støttekontaktordningen bli flere. Men kommunen tar aldri hensyn til oss og forstår oss aldri.

Måten vi med CP blir behandlet på, er at man ikke får noe hjelp eller at man får overvurderte tilpasninger. Dette burde det gjøres noe med, for uansett hvilke handikap man har som synes godt eller ikke så godt, så burde alle få den hjelpen de trenger.

I tillegg til CP har jeg slitt mye med psykisk helse, så jeg vet ganske godt hvordan de med psykiske problemer har det, og de burde også få den hjelpen de trenger på lik linje med alle andre.

Uansett hvor mye fokus vi har på universell utforming her i Norge, så ser vi fortsatt at det er mange steder som ikke er tilpasset. På for eksempel butikker, idrettshaller og innbyggertorg er det handikaptoaletter som burde hatt mye mer plass til manuell og elektrisk rullestol. 

Alle har rett til å få muligheten til å dra der de vil uten å måtte tenke på at her kan vi ikke dra på grunn av rullestol eller andre utfordringer.

Det er viktig at alle har noe gøy som de liker å holde på med uansett hvilke handikap man har. Vi skal ha samme gode mulighet for å trene som alle andre, så derfor er det viktig at vi blir sett, hørt og at det blir godt tilrettelagt for hver eneste handikappede uansett hvilken funksjonsnedsettelse/sykdom man har.

Vi har noen paraidretter som er tilpasset de med en funksjonsnedsettelse, men det er fortsatt plass til flere slike tilbud. Mer paraidrettstilbud er noe Asker kommune bør fokusere mer på.

Hvorfor skal ikke Asker kommune klare elinnebandytilbud når Bærum kommune klarer det?

Elinnebandy er nesten det samme som vanlig innebandy. Det er en paraidrett tilpasset alle slags type funksjonsnedsettelse. Vi sitter i en kjelke og spiller med en joystick.

I denne paraidretten er det et fint miljø der vi møter folk med alle slags diagnoser når vi er på egne treninger og når vi drar på cirka 1–2 turneringer rundt i Norge hver eneste måned.

Til slutt vil jeg si håper politikerne på rådhuset i Asker leser innlegget mitt og påvirker kommunen til å gjøre noe med dette eller at andre det måtte gjelde leser dette og gjør noe med alt som står i dette innlegget.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.