Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Grunneierne langs E18 må nå holdes skadesløse

Boligeierne i blokkene på Ramstadsletta er lei av å vente på at boligene deres skal bli innløst av Statens vegvesen. De er sterkt kritiske til at de leilighetene som er innløst nå blir leid ut.

Boligeierne i blokkene på Ramstadsletta er lei av å vente på at boligene deres skal bli innløst av Statens vegvesen. De er sterkt kritiske til at de leilighetene som er innløst nå blir leid ut.

FOTO: KNUT BJERKE

Det er nå skapt ny usikkerhet om utbyggingen av E18 gjennom Bærum. Reguleringen ligger fast, men gjennomføringen er skutt ut i det blå. Det skyldes manglende finansieringsvilje. Jeg skal ikke fordele ansvar eller skyld for dette. Men vi kan konstatere at Bærum kommune gjennom forhandlingsprosessen har vært både fast og konsekvent med hensyn til sitt ønske om utbygging.

Usikkerheten og uklarheten om ny E18 har pågått i mer enn 20 år. Denne usikkerheten har vært lammende for alle som har eiendom langs veien. De får hverken utnyttet eller omsatt sin eiendom i et fungerende marked. De får heller ikke erstatning for reguleringsinngrepene.

Samtidig har vi de siste årene sett at Statens vegvesen (SVV) har innløst en rekke eiendommer og opptatt forhandlinger med andre eiere. Men de valgte løsninger er preget av forskjellsbehandling. 

Mens de som selv har initiert forhandlinger, bare er tilbudt omsetningsverdien av sine eiendommer, har andre fått gjenervervserstatning. Denne ligger høyere. De som har blitt tilgodesett med denne høyere erstatning, synes å være dem som har vært passive, men hvor SVV har tatt initiativet til innløsning.

I den situasjonen som nå foreligger, er det et stort behov for å holde alle huseiere og andre eiendomsbesittere langs veien, skadesløse etter mange års reguleringsinngrep. Rettsreglene på dette området er ikke lette å anvende. Vi snakker om såkalte rådighetsinnskrenkninger, som man i utgangspunktet må finne seg i. 

Men det er grenser. 

Tiden er nå inne for at staten og gjerne også Bærum kommune tar initiativ til å holde alle boligeiere og andre langs veien, skadesløse for den mangelfulle forvaltning av offentlige planer som har skjedd gjennom 20 år. Det må et statlig inngrep til. Staten må finansiere en slik skadesløsholdelse. Den må bygge på prinsippet om at alle skal behandles likt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.